Comisia Europeana suspecteaza Siemens si ABB de practici neconcurentiale

Miercuri, 14 Februarie 2007, ora 09:58
1005 citiri

Comisia Europeana a perchezitionat fabrici ale companiilor ABB si Siemens din Austria si Germania, ca urmare a banuielilor legate de o posibila intelegere intre producatori privind pretul transformatoarelor, a anuntat, marti, Comisia, citata de Reuters.

"Confirm ca am facut inspectii neanuntate la data de 7 si 8 februarie la amplasamentele unor producatori de transformatoare electrice din Franta, Germania si Austria", a spus purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Jonathan Todd.

Todd nu a spus care au fost firmele perchezitionate si inca nu se stie care au fost companiile din Franta.

Grupul german Siemens a anuntat ca au fost perchezitionate diviziile sale de transport de energie electrica si de distributie, la fel ca si unitatea VA Tech EBG Transformatoren din Austria. Reprezentantii grupului au anuntat ca trei persoane au fost suspendate pentru ca sunt banuite ca au fixat preturile pentru transformatoare.

Compania Siemens a fost amendata, luna trecuta, de Comisia Europeana pentru practici neconcurentiale cu aproape 400 milioane de euro, a doua cea mai mare amenda data vreodata de Comisie pentru o intelegere de preturi.

Grupul german Siemens ar putea primi o amenda foarte mare, daca banuielile se confirma. Potrivit noilor reglementari ale Uniunii Europene, adoptate in iulie 2006, orice amenda impotriva Siemens se dubleaza, din cauza greselilor din trecut ale companiei.

Curtea Suprema a Uniunii Europene a confirmat, saptamana trecuta, dreptul Comisiei de la Bruxelles de a mari amenzile pentru greseli din trecut.

Reprezentantii grupului suedez ABB au declarat ca una dintre fabricile grupului din Germania a fost perchezitionata. "Confirmam ca la fabrica noastra de transformatoare de la Bad Honnef din Germania se fac investigatii", a aratat purtatorul de cuvant al companiei ABB, citat de Reuters.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a spus ca "avem motive sa credem ca firmele au incalcat articolul 81 al Tratatului Comisiei Europene, care interzice practici cum ar fi fixarea preturilor".

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)