Cum va ajuta ANRE consumatorii sa obtina cele mai bune preturi la energie, dupa liberalizare

Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 16:43
2520 citiri
Cum va ajuta ANRE consumatorii sa obtina cele mai bune preturi la energie, dupa liberalizare
Sursa foto: Zi-de-zi.ro

Consumatorii de energie vor putea alege, dupa liberalizarea pietei, daca vor negocia pretul direct cu furnizorii sau daca vor cumpara energie in cadrul unor oferte-tip, iar ANRE va realiza un comparator de preturi care va indica oferta optima pentru fiecare consumator, a declarat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), intr-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa Agerpres.

Liberalizarea pietei de energie electrica si gaze naturale este inca o mare necunoscuta pentru multi dintre consumatorii de energie, in special pentru cei casnici. Procesul de liberalizare a inceput deja si se va finaliza in 2017 pentru piata de electricitate si un an mai tarziu pentru cea de gaze.

In mare, liberalizarea inseamna faptul ca ANRE nu va mai stabili un pret al energiei, ci fiecare client isi va negocia cu furnizorul propriile tarife si servicii, in conformitate cu caracteristicile consumului sau.

Presedintele ANRE a explicat, in interviu, faptul ca utilizatorii de energie vor fi in continuare ajutati de Autoritate sa obtina preturi accesibile, prin mai multe reglementari. Astfel, ANRE vrea sa introduca posibilitatea ca utilizatorii care nu vor sa negocieze pretul direct cu furnizorii sa poata opta pentru o oferta-tip, aferenta categoriei lor de consum, a precizat Havrilet.

In plus, pentru prevenirea unor posibile abuzuri, autoritatea de reglementare va realiza pe pagina de Internet un comparator de preturi care sa permita utilizatorilor ca, prin completarea caracteristicilor locului de consum si a consumului de energie estimat, sa simuleze valoarea facturii pentru fiecare oferta-tip, cu indicarea ofertei care va duce la cea mai mica factura.

Seful ANRE a subliniat ca liberalizarea pietei va creste competitia intre furnizori, ceea ce va fi un stimulent pentru companii astfel incat acestea sa ofere servicii de calitate la preturi accesibile. Exista insa si dezavantaje ale liberalizarii, precum fluctuatia preturilor, care deriva din caracterul aleatoriu al evolutiilor pe piata, considera Niculae Havrilet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ANRE liberalizare piata energie, #Havrilet piata energie, #pret energie Havrilet, #oferte consumatori piata energie , #Energie electrica