Daca nu externalizeaza intretinerea, CFR inchide 30% din reteaua feroviara

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 10:19
1436 citiri
Daca nu externalizeaza intretinerea, CFR inchide 30% din reteaua feroviara

CFR SA va inchide pana la sfarsitul lunii august 1.000 de kilometri de cale ferata si va inchide alti 6.000 de kilometri de linii, reprezentand 30% din reteaua feroviara, daca nu reuseste sa externalizeze intretinerea in urma unor licitatii.

Planul strategic pentru imbunatatirea activitatii companiei vizeaza reducerea pierderilor cu 25% si neacumularea de arierate noi in acest an, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, document obtinut de MEDIAFAX.

Proiectul de buget pentru acest an al CFR SA prevede pierderi de 748,39 milioane lei, in scadere cu 39% fata de anul trecut, cand compania a inregistrat un rezultat negativ de 1,04 miliarde de lei.

La finele anului trecut, nivelul arieratelor catre bugetul de stat si furnizorii de energie electrica a ajuns la 5,36 miliarde lei.

Potrivit celor mai recente date, lungimea totala a liniilor de cale ferata din Romania era de 20.210 kilometri, din care 17.691 kilometri infrastructura feroviara publica administrata de CFR SA si 2.519 kilometri in administrare privata.

Degradarea starii tehnice a infrastructurii feroviare a impus in ultimii ani reducerea vitezelor maxime de circulatie a trenurilor.

Aproape 40% din reteaua de cale ferata si peste 60% din numarul total de poduri si podete au depasit termenul limita la care ar fi trebuit reparate, situatie care sporeste riscul producerii de accidente.

#retea feroviara, #cfr, #intretinere, #trenuri , #Energie electrica