Hidrosind vrea sa dea in judecata Hidroelectrica

Luni, 22 Iunie 2009, ora 09:17
2155 citiri
Hidrosind vrea sa dea in judecata Hidroelectrica

Hidrosind a anuntat ca va da in judecata, in urmatoarele zile, Hidroelectrica, pentru ca mai multi directori de sucursale au fost numiti politic, si ca incepe sa stranga semnaturi pentru a protesta fata de spargerea companiei in doua, asa cum prevede planul de restructurare a sectorului energetic.

Reprezentantii sindicalistilor au anuntat ca saptamana viitoare vor da in judecata compania Hidroelectrica pentru ca mai multi directori de sucursale au fost numiti politic, fara scoaterea la concurs a locurilor, ceea ce incalca prevederile contractului colectiv de munca, relateaza Mediafax.

Presedintele Comisiei de strategie energetica si dezvoltare din Hidrosind, Ilie Rosu, a spus ca in astfel de cazuri sunt sucursalele din Oradea, Sibiu, Slatina si Bistrita.

Sindicalistii nu sunt de acord cu spargerea companiei Hidroelectrica in doua, in urma restructurarii sectorului energetic.

Un raport privind restructurarea sectorului de producere a energiei electrice a fost prezentat in 10 iunie in Comisia de Servicii si Industrii din Camera Deputatilor.

Atunci ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus ca cele doua companii energetice nationale care vor fi infiintate in acest an prin restructurarea sectorului de profil vor fi listate la bursa.

Sindicalistii spun ca vor sa declanseze protestele, incepand de saptamana viitoare sa stranga semnaturi in acest sens, pentru a influenta factorii de decizie sa nu emita un act normativ privind infiintarea celor doua companii.

Ilie Rosu a spus ca tinta, de fapt, este vinderea hidrocentralelor, care implica si instrainarea resurselor, pentru ca acestea "sunt in mare parte amortizate si activele lor sunt mult subevaluate".

Liderul sindical a spus insa ca privatizarea lor va pune in pericol viata populatiei in general, pentru ca intretinerea amenajarilor hidroelectrice va ramane in responsabilitatea statului si va fi neglijata.

"Hidroelectrica are credite pentru lucrarile de retehnologizare, care vor fi stopate, iar bancile se vor intoarce impotriva statului roman pentru a recupera banii", a spus Rosu.

Sindicalistii apreciaza ca daca se amesteca resursele nu se vor face cunoscute costurile reale.

In opinia lui Ilie Rosu, aceasta restructurare nu va presupune si disponibilizari pentru ca este perioada de criza, insa dupa ce va trece criza sigur vor exista, una din cauze fiind automatizarea hidrocentralelor.

Din prima companie
nationala vor face parte cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari si Craiova, reactoarele nucleare 1 si 2 de la Cernavoda, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, jumatate din distribuitorul si furnizorul de energie Electrica si doua hidrocentrale ale Hidroelectrica, Valcea si Slatina.

A doua companie energetica nationala va cuprinde ELCEN Bucuresti, termocentralele Deva si Paroseni, Compania Nationala a Huilei, cealalta jumatate a Electrica, hidrocentralele Portile de Fier, precum si hidrocentralele Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu, Sebes, Buzau si Targu Jiu.

Totodata, din a doua companie energetica nationala va face parte si Romgaz, prin termocentrala de la Iernut, pe care producatorul de gaze o va prelua de la Termoelectrica, in contul unor datorii.

#hidrosing, #hidroelectrica, #directori, #sucursala , #Energie electrica