Lohan: S-a redus exportul de energie pentru ca punea in pericol piata din Romania

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 19:34
1609 citiri
Lohan: S-a redus exportul de energie pentru ca punea in pericol piata din Romania
Am exportat mai putina electricitate

Romania s-a contruntat cu cel mai mare consum de curent in aceasta iarna si peste aceasta s-a suprapus si o crestere a exportului, astfel ca a fost necesara o reducere a acestuia, pentru a nu pune in pericol sistemul energetic national, sustine directorul general al Transelectrica, Octavian Lohan.

"Pe langa faptul ca este iarna foarte grea, in care consumul a crescut seara si dimineata, avem valori de peste 9.000-9.500 de MWh, a sarit brusc (exportul de energie, n.r.) la valori de 1.300 MWh. Deja puneam in pericol sistemul energetic romanesc, pentru ca avem lacurile goale, pentru ca a fost un an deosebit de greu", a spus Lohan, citat de NewsIn.

El a declarat ca in februarie s-au inregistrat recorduri ale consumului de curent electric.

"In ziua de 3 februarie am avut un consum mediu zilnic de 8.466 MWh, cu mult peste valoarea maxima de pana acum, din ultimii 10 ani. Anul 2011, luna februarie cu un consum mediu de 7.749 MWh, a fost consumul mediu cu valoarea cea mai mare din ultimii 10 ani. Luna februarie din acest an deja avem o valoare medie de 8.106 MWh, mai mare cu 5,5% fata de acesasi perioada de anul trecut", a spus Lohan.

El a mai spus ca, din pacate, Romania s-a confruntat cu niste probleme deosebite, la care ne-am fi asteptat.

"Asa cum stiti, bulgarii au sistat toate exporturile de doua ori in aceasta iarna. O data, pentru ca minerii lor au intrat in greva si pentru o saptamana au sistat toate exporturile, apoi pentru ca, din cauze diverse, le-au scazut stucurile de siguranta si au decis din nou anularea exporturilor", a precizat Lohan.

El a declarat ca Romania nu a sistst, ci a incercat sa reduca exportul si ca a discutat cu vecinii importatori despre situatia creata.

Guvernul a adoptat in sedinta de marti hotararea prin care exporturile de energie pot fi sistate.

Hotararea de Guvern privind adoptarea unor masuri de siguranta pe piata de energie electrica prevede ca "in perioada 16 februarie - 15 martie 2012, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., in calitate de operatorul de transport si de sistem, poate sa limiteze sau sa sisteze livrarile de energie electrica la export prin limitarea capacitatilor de interconexiune conform unei proceduri avizate de ANRE".

Traian Basescu a spus luni seara, de la Palatul Cotroceni, ca nu exista niciun fel de pericol ca populatia sa ramana fara energie electrica, insa pentru deplina siguranta, Guvernul probabil va decide sistarea exporturilor de energie.

#curent electric, #energie electrica, #export electricitate, #octavian lohan , #Energie electrica