Metodologia de monitorizare a pietei reglementate de energie electrica, aprobata de ANRE

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 08:50
2020 citiri
Metodologia de monitorizare a pietei reglementate de energie electrica, aprobata de ANRE
Sursa foto: Energyonline.ro

Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, in sedinta de miercuri, "Metodologia de monitorizare a pietei reglementate de energie electrica", potrivit unui comunicat al autoritatii.

Potrivit ANRE, elaborarea cadrului de monitorizare a pietei reglementate de energie electrica a fost determinata de cerintele prevazute in Legea nr. 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale.

In principal, a fost vorba de obligatia ANRE de a monitoriza continuu efectul pietei reglementate asupra pietei concurentiale de energie electrica, obligatia ANRE de evaluare detaliata a functionarii pietei de energie electrica in conditiile renuntarii treptate la aplicarea tarifelor reglementate, necesitatea monitorizarii furnizorilor de ultima instanta in ceea ce priveste furnizarea de energie electrica in conditii de calitate, de transparenta, la preturi rezonabile si in mod nediscriminatoriu.

"Metodologia stabileste modalitatile de desfasurare a activitatilor de monitorizare a pietei reglementate de energie electrica, in scopul efectuarii unor analize comparative si evaluari privind consumatorii deserviti in conditii reglementate, consumul de energie electrica al acestora, costurile si veniturile furnizorilor de ultima instanta, eficienta furnizorilor de ultima instanta in stabilirea prognozei de consum si in achizitia energiei electrice din piata concurentiala, eficienta cadrului legislativ si de reglementare in asigurarea serviciului universal, potentialul pietei concurentiale de atragere a consumatorilor cu drept de serviciu universal, efectele pietei reglementate asupra pietei concurentiale, etc", se mai spune in comunicatul ANRE.

Autoritatea mentioneaza ca proiectul metodologiei aprobate miercuri a fost supus dezbaterii publice in perioada iunie - iulie.

#piata energie electrica, #ANRE piata energie, #monitorizare piata energie, #reglementare piata energie , #Energie electrica