Painea s-a scumpit, autoritatile pregatesc TVA mai mica

Joi, 02 August 2007, ora 09:28
1090 citiri

Guvernul a luat ieri in discutie posibilitatea reducerii TVA la faina si piine, stabilind ca aceasta masura va fi luata doar dupa ce se va elimina piata neagra din morarit si panificatie. Autoritatile sint deschise propunerii procesatorilor de a reduce TVA la piine, Ministerul Finantelor urmind a stabili nivelul acesteia.

Insa, inainte de a fi luata aceasta masura, Guvernul a decis sa trimita inspectorii pe capul producatorilor de piine. "In sedinta de guvern s-a decis ca inspectorii ANAF, ai Inspectoratelor Teritoriale de Munca si ai ANSV sa verifice cele 10.000 de unitati producatoare de piine", a anuntat ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. El a precizat ca nu vor fi verificati chiar toti procesatorii, dar vor fi efectuate controale in toata tara si se va urmari daca procesatorii au vinzari in concordanta cu consumul de gaze si energie electrica, daca au personal angajat legal, daca respecta conditiile de igiena si sanitare.

"In urma acestor controale vom afla care este consumul real de piine si care este necesarul de griu", a spus Remes. Apoi va fi luata o decizie care poate insemna inchiderea procesatorilor care au fugit de fiscalitate. "Vom face un calcul exact al consumului de piine care sa corespunda cu datele INS si sa vedem de ce consumul oficial este de 24 kg pe an, iar cel vehiculat pe piata de 115 kg", a spus Remes. El a aratat ca dupa identificarea evazionistilor se va lua o decizie privind reducerea TVA.

"Aceste controale vor duce si la reasezarea TVA, dupa ce se va cunoaste situatia reala din sector, iar propunerea va apartine ministerului de resort. Aceasta masura va permite producatorilor de piine care vor aplica la pretul final pentru consumator TVA mai mica sa-si atenueze costurile. Bugetul va fi indestulat prin impozitarea cit mai aproape de totalitatea producatorilor din panificatie", a spus Remes. Ministrul a tinut sa mentioneze ca reducerea TVA va insemna ca pretul la piine sa ramina neschimbat.

Continuarea in <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=12786&art=33292&cHash=0361a3c5b5>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>