Peste un miliard de oameni se chinuie sa se racoreasca pe masura ce pamantul se incalzeste

Luni, 16 Iulie 2018, ora 10:08
4327 citiri
Peste un miliard de oameni se chinuie sa se racoreasca pe masura ce pamantul se incalzeste
Foto: CC0 Creative Commons

Lipsa de aparate de aer conditionat si frigidere afecteaza peste un miliard de persoane care au probleme in a se racori si a-si pastra alimentele si medicamentele, in conditiile in care incalzirea globala aduce temperaturi si mai mari, arata un studiu publicat luni.

In plus, o cerere mai mare de electricitate din partea frigiderelor, ventilatoarelor si altor electrocasnice va genera si mai multe modificari climatice, daca producatorii de electricitate nu fac trecerea de la combustibili fosili la energii mai curate, se mai arata in raportul realizat de organizatia non-profit Energy for All, informeaza Reuters.

Autorii studiului sustin ca, din populatia globului de 7,6 miliarde, aproximativ 1,1 miliarde persoane din Asia, Africa si America Latina, dintre care 470 milioane in zonele rurale si 630 milioane care traiesc in mahalalele oraselor, sunt in pericol sa nu poata sa se racoreasca sau sa isi pastreze alimentele.

"Racorirea devine din ce in ce mai importanta in contextul modificarilor climatice", a declarat Rachel Kyte, reprezentant special al secretariatului Energie sustenabila pentru toti din cadrul ONU. Un studiu care a analizat 52 de tari a scos in evidenta ca locuitorii cei mai expusi riscului sunt cei din India, China, Mozambic, Sudan, Nigeria, Brazilia, Pakistan, Indonezia si Bangladesh.

"Trebuie sa furnizam racorire intr-un mod super-eficient", a spus Kyte. Potrivit acesteia, companiile ar putea gasi piete semnificative, de exemplu prin punerea la punct a unor aparate de aer conditionat cu o eficienta mare dar cu preturi reduse pe care sa le vanda clasei mijlocii in crestere din tarile cu clima tropicala. La acestea s-ar putea adauga si unele solutii mai simple precum vopsirea acoperisului pentru a reflecta razele soarelui sau remodelarea cladirilor pentru a permite iesirea caldurii.

Potrivit agentiei pentru sanatate din cadrul ONU, stresul de caldura provocat de modificarile climatice va fi cea mai probabila cauza a unui numar suplimentar de 38.000 de decese inregistrate anual la nivel mondial intre 2030 si 2050. Numai in luna mai a acestui an peste 60 de decese au fost inregistrate la Karachi, Pakistan, cand temperaturile au trecut de 40 de grade Celsius.

Studiul subliniaza ca, in zonele izolate din tarile cu clima tropicala, multe persoane nu au acces la electricitate si spitale si deseori nu pot sa depoziteze medicamente si vaccinuri care trebuie pastrate la rece.

In cazul celor care traiesc in mahalalele oraselor, furnizarea energiei electrice sufera numeroase intreruperi.

De asemenea, multi fermieri sau pescari nu au acces la instalatii frigorifice necesare pentru a pastra si transporta produsele pe piete.

Pestele proaspat se altereaza in cateva ore daca este depozitat la 30 de grade Celsius dar ramane proaspat timp de mai multe zile daca este congelat.

Saptamana trecuta un studiu realizat de Universitatea din Birmingham prognoza ca, pana in anul 2050, numarul aparatelor de aer conditionat se va majora de patru ori pana la 14 miliarde unitati la nivel global, ceea ce va duce la o crestere a consumului de electricitate.

#incalzire globala, #consum curent incalzire globala , #Energie electrica