Preturile la electricitate si gaze raman pe loc, pentru moment

Vineri, 16 Martie 2012, ora 17:16
1842 citiri
Preturile la electricitate si gaze raman pe loc, pentru moment

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu intentioneaza sa majoreze preturile la electricitate si gaze in perioada urmatoare, dar nici nu se poate spune in prezent daca aceste preturi se vor dubla la finalul procesului de liberalizare, sustine seful ANRE, Dan Plaveti.

Guvernul a aprobat, miercuri, cu o intarziere mai mare de un an, proiectul de lege care reglementeaza sectorul energetic si liberalizarea preturilor reglementate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare in procedura de urgenta.

Aprobarea actului normativ este necesara pentru ca Romania sa evite sanctiuni din partea Comisiei Europene prin declansarea procedurii de infringement.

Proiectul de lege prevede eliminarea tarifelor reglementate pana la sfarsitul anului 2013 pt clientii non-casnici si pana la sfarsitul anului 2017 pentru clientii casnici, calendarul propriu-zis de eliminare a acestor tarife urmand sa fie prezentat dupa avizul Parlamentului.

"In momentul de fata, referitor la preturi in general, ANRE intotdeauna monitorizeaza piata, dar in momentul de fata nu putem spune nimic despre o majorare. Nu intentionam sa miscam preturile in niciun fel in urmatoarea perioada", a spus Plaveti.

Se dubleaza pretul energiei electice?

Intrebat de jurnalisti daca este posibil ca, la finalul acestui proces de liberalizare a preturilor, sa rezulte dublare a pretului energiei electrice, seful ANRE a aratat ca nu se poate raspunde la aceste moment.

"Sincer, nu se poate raspunde cu da sau nu, este o problema de presupunere. Se pot face oricate studii despre cum va evolua piata, sunt diferite modele, diferite predictii, dar nu pot confirma nici da, nici nu. Sunt ani cand, spre exemplu, am avut o hidroelectricitate foarte buna, cum a fost anul 2010, cand preturile in piata au fost chiar foarte mici, si am avut anul 2011, cand hidroelectricitatea a fost foarte proasta si atunci preturile au inceput sa creasca. De asemenea, in functie de noile investitii care vor exista, mediul concurential se va dezvolta, de aceea nu vedem neaparat niste majorari semnificative", a afirmat Plaveti.

El a amintit in acelasi timp ca vor fi aplicate si o serie de facilitati non-financiare, de genul interzicerii deconectarii de la electricitate pentru persoanele care au nevoie de aparate de respirat, indiferent daca factura a fost sau nu platita.

"S-a mai reglementat problema legata de dezvoltarea retelelor de energie electrica si se instituie in sarcina distribuitorilor de a dezvolta retelele de energie electrica chiar in localitati, inclusiv in cazul in care nu este fezabil economic. Se pot face acele dezvoltari sau asocieri intre autoritatile locale si distrtibuitorii de eneregie electrica in vederea dezvoltarii de retele in localitati", a adaugat Plaveti.

Liberalizarea preturilor la nivelul din blocul comunitar

Preturile platite de populatie sunt reglementate in prezent de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala, dar Comisia Europeana si Fondul Monetar International au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Anul viitor va incepe si liberalizarea pretului la gazele furnizate populatiei.

Un document oficial obtinut si prezentat, miercuri, de MEDIAFAX releva ca tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate in sase etape pentru consumatorii industriali si in zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmand insa sa elimine incepand cu anul viitor si tariful social care protejeaza inca familiile sarace de facturi ridicate la energia electrica

Consumatorii casnici considerati vulnerabili odata cu liberalizarea tarifelor, care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile, vor fi impartiti in trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot in trei trepte, in intervalul 2013-2015.

In cazul clientilor casnici, eliminarea tarifelor reglementate la electricitate, mai mici fata de piata concurentiala, va incepe in iulie 2013, cu un procentaj de 10%, si va continua in acelasi ritm, in doua etape semestriale, din 2014.

" Scenariul a fost discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale la ultima misiune a acestora, din luna ianuarie 2012. In cadrul acestui scenariu s-a optat pentru introducerea obligativitatii pentru furnizorii care practica tarife reglementate sa achizitioneze o anumita pondere din energia electrica furnizata consumatorilor de pe piata concurentiala, pondere care va creste progresiv conform calendarului propus. Concomitent, in factura tuturor consumatorilor care beneficiaza inca de tarife reglementate se va introduce o componenta tarifara care sa reflecte costul unitar de energie electrica din piata concurentiala ", se arata in document.

Care vor fi pasii

Astfel, ponderea din energia electrica furnizata consumatorilor casnici de pe piata concurentiala va creste la 10% in iulie 2013, la 20% in ianuarie 2014, la 30% in iulie 2014, la 40% in ianuarie 2015, la 50% in iulie 2015, la 60% in ianuarie 2016, la 70% in iulie 2016, la 80% in ianuarie 2017, la 90% in iulie 2017 si la 100% in decembrie 2017.

In cazul consumatorilor industriali, aceasta pondere va creste intr-un ritm mai rapid, respectiv la 15% inca din septembrie 2012, la 30% din ianuarie 2013, la 45% din aprilie 2013, la 65% din iulie 2013, la 85% din septembrie 2013 si la 100% din ianuarie 2014.

Executivul considera ca acest scenariu reduce riscul financiar al furnizorului, avand in vedere posibilitatea de actualizare trimestriala a componentei tarifare refelectand costul achizitiei energiei electrice in sistem concurential, permite implementarea graduala a preturilor concurentiale pentru fiecare tip de consumator, evitand "cresteri bruste si semnificative" ale preturilor la consumatorii finali de energie electrica si nu provoaca socuri de crestere a preturilor pe piata angro de electricitate.

In acelasi timp, Guvernul arata ca acest scenariu permite controlul procesului, fiind posibila "oprirea, suspendarea, incetarea sau revenirea la o etapa anterioara" daca efectele la consumatorul final indica "afectarea grava a suportarii valorii facturilor" sau sunt produse distorsiuni necontrolate pe piata angro de energie electrica.

Tariful social pentru consumatorii vulnerabili va fi eliminat inca de la inceputul anului viitor pentru persoanele si familiile care vor fi incadrate in prima transa de venit, in timp ce familiile din a doua transa de venit vor mai fi protejate doar un an, pana in ianuarie 2014, prin acest tarif social. Procesul va fi incheiat in ianuarie 2015, cand tariful social va fi eliminat si pentru celelalte familii vulnerabile.

In urma eliminarii tarifului social, statul va acorda ajutoare financiare, dar, conform unui document guvernamental prezentat recent de MEDIAFAX, acest ajutor va fi acordat numai persoanelor sau familiilor cu un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie.

Salariul minim pe economie este 700 de lei pe luna.

In Romania sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate si gaze naturale, iar numarul consumatorilor vulnerabili este estimat intre 1,15 milioane si 1,4 milioane de clienti (14-17% din total ), astfel ca intre 6,9 si 7,2 milioane de consumatori ar urma sa suporte majorarile de pret.

Categoriile de consumatori considerati vulnerabili si modalitatile de protejare a acestora vor fi stabilite pana la sfarsitul lunii aprilie.

Totodata, furnizorii ar putea fi obligati sa trateze cu prioritate reclamatiile venite de la consumatorii vulnerabili, sa le acorde asistenta la interpretarea facturilor sau sa le deconteze factura in numerar la domiciliu.

Un raport publicat in urma cu un an de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) amintea ca o investigatie realizata in 2006 de Comisia Europeana a artatat ca liberalizarea pietelor de energie, in primul rand a gazului, dar si in electricitate, se confrunta cu dificultati in principal din cauza controlului producatorilor asupra retelelor de transport, acestia blocand accesul competitorilor la piata, precum si a lipsei de independenta a unora dintre reglementatorii nationali de energie, acestia aflandu-se in multe cazuri sub influenta politicului.

In raport se arata ca, aAcolo unde reglementatorii nu sunt independenti de politic, acest lucru avantajeaza unele companii de stat din sectorul energiei sau intarzie liberalizarea pietelor pentru consumatorii finali, de teama ca preturile vor creste prea mult, ceea ce costa pierderea electoratului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#preturi energie electrica, #scumpiri energie electrica, #liberalizarea pietei energetice , #Energie electrica