Preturile la producator au scazut in septembrie

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 11:00
1307 citiri
Preturile la producator au scazut in septembrie

Preturile productiei industriale erau in septembrie cu 1,2% mai mici decat in urma cu un an, ca urmare a ieftinirilor din industria extractiva si cea de prelucrare, care au fost compensate doar partial de cresterile din productia de energie si distributia apei, a anuntat, marti, Statistica. 

Preturile productiei industriale au inregistrat prima scadere, in termeni anuali, in iunie 2009, cu 0,03% fata de iunie 2008, in iulie au coborat cu 1,38% fata de nivelul din perioada similara din 2008, iar in august cu 1,13% fata de august 2008, potrivit datelor Statisticii.

In mai, ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 1,4%.

In septembrie 2009, pe sectoare de activitate, au fost raportate cresteri de preturi de 12,48% la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor si activitati de decontaminare si de 4,55% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Pe de alta parte, preturile din industria extractiva s-au diminuat in septembrie cu 3,65%, iar cele din industria prelucratoare au fost cu 2,16% mai mici decat in septembrie 2008.

Pe mari grupe industriale, preturile au crescut cu 12,46% in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 8,73% in industria bunurilor de uz curent si cu 6,98% in industria bunurilor de capital.

La polul opus au fost produsele din industria bunurilor intermediare si sectorul energetic, preturile acestora micsorandu-se in septembrie cu 7,82%, respectiv cu 6,6% fata de nivelul din septembrie 2008.

Fata de luna anterioara, preturile productiei industriale au crescut cu 0,22%, potrivit datelor INS.

Dupa destinatie, atat preturile productiei industriale pe piata interna, cat si cele de pe piata externa au crescut cu 0,2%, respectiv cu 0,4%.

Pe sectoare de activitate, preturile din septembrie au fost mai mari decat in cele din august cu 0,54% la produsele din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 0,2% la cele din industria prelucratoare si cu 0,15% la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare.

In schimb, preturile bunurilor din industria extractiva au scazut in septembrie cu 0,37% fata de luna anterioara.

Pe marile grupe industriale, produsele din sectorul energetic si cele din industria bunurilor de capital au inregistrat scaderi de 0,5%, respectiv de 0,29% fata de luna august.

In septembrie, produsele intermediare au fost mai scumpe cu 1,19% fata de luna anterioara, cele din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 0,72%, iar cele din industria bunurilor de uz curent, cu 0,19%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#preturi, # producator, # industrial, # ieftinire , #Energie electrica