Preturile la producator si-au incetinit in martie ritmul anual de crestere

Marti, 05 Mai 2009, ora 11:04
1134 citiri
Preturile la producator si-au incetinit in martie ritmul anual de crestere

Preturile productiei industriale au scazut in martie cu 0,55% fata de luna anterioara, pe fondul ieftinirilor din industria extractiva si cea de prelucrare, iar ritmul anual de crestere s-a temperat la 3,89%, a anuntat, marti, Institutul National de Statistica (INS).

In februarie, ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 6,17%.

Preturile productiei industriale pe piata interna s-au diminuat in martie cu 0,6% comparativ cu luna anterioara, iar cele de pe piata externa s-au redus cu 0,5%, potrivit datelor Statisticii.

Cel mai mult au saltat in martie preturile in activitatea de distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, cu 3,52% fata de luna anterioara, urmate de cele din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 0,05%. In schimb, preturile produselor din sectorul extractiv au scazut cu 1,06%, iar cele din industria prelucratoare, cu 0,69% fata de februarie, potrivit Newsin.

Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi au avut produsele din industria bunurilor de capital (+1,12%), a bunurilor de folosinta indelungata (+0,39%), segmentul bunurilor de uz curent (+0,11%), in timp ce produsele energetice si bunurile intermediare s-au ieftinit cu 1,43%, respectiv 1,16%.

Pe marile grupe industriale, produsele din industria bunurilor de uz curent s-au scumpit cu 11,8%, urmate de cele din industria bunurilor de capital, cu 11,15%, industria bunurilor de folosinta indelungata (+10%) si segmentul bunurilor intermediare (+6,7%). Pe de alta parte, preturile produselor din industria energetica au scazut cu 8,6%.

INS a precizat ca datele au fost recalculate conform noii Clasificari a Activitatilor Economiei Nationale (CAEN Rev.2) si ca urmare a schimbarii anului de baza si sistemului de ponderare, mentionand, totodata, ca datele pentru luna martie 2009 sunt provizorii.

#preturi, #producator, #ritm, #scadere , #Energie electrica