Producatorii au vandut cu 9,6% mai scump

Joi, 02 Iunie 2011, ora 11:34
1143 citiri
Producatorii au vandut cu 9,6% mai scump

Preturile productiei industriale au crescut cu 9,6% in aprilie fata de aceeasi luna a lui 2010, conform NewsIn.

Cresterea se refera la productia industriala per total, atat pe piata interna, cat si pe cea externa. Conform datelor Institutului National de Statistica (INS) preturile s-au pastrat in luna aprilie la acelasi nivel cu luna precedenta.

In martie s-a inregistrat o crestere anuala a preturilor productiei industriale de 11%, iar in februarie, preturile s-au majorat cu 10,9%.

Potrivit datelor INS, s-au remarcat cresteri de preturi fata de aprilie 2010 in industria prelucratoare (+11,2%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+9,2%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+3,5%), in industria extractiva (+2,5%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor intermediare (+12,3%) si industria energetica (+11,7%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,9%), industria bunurilor de capital (+4,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,4%).

Fata de luna precedenta, preturile productiei industriale pentru piata interna au inregistrat cresteri cu 0,3%, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au inregistrat scaderi cu 0,8%.

Pe sectoare de activitate au fost observate cresteri de pret la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+2,3%) si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,2%). Scaderi de preturi s-au inregistrat in industria extractiva (-1,1%) si industria prelucratoare (-0,3%).

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (+1,1%) si industria bunurilor de capital (+0,3%). Preturile au scazut in industria bunurilor de uz curent (-0,8%) si industria bunurilor intermediare (-0,5%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#pret productie, #pret producator, #crestere preturi, #ins, #industria energetica, #industria prelucratoare, #energie electrica, #energie termica, #gaze , #Energie electrica