Productia de energie din surse regenerabile ar putea creste cu circa 60% in 2014

Luni, 24 Martie 2014, ora 16:01
2877 citiri
Productia de energie din surse regenerabile ar putea creste cu circa 60% in 2014

Productia de energie electrica a Romaniei din surse regenerabile ar putea creste in acest an la 9-10 TWh, fata de 6,3 TWh, cat a fost anul trecut, a declarat, luni, Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, cu prilejul prezentarii in Parlament a Raportului privind preturile si tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.

"Anul trecut, productia de energie din surse regenerabile a fost de 6,3 TWh si ar putea creste la 9-10 TWh energie verde in Romania in 2014", a spus oficialul ANRE.

El a amintit ca Romania si-a atins in acest an obiectivul asumat in fata Comisiei Europene, ca 24% din consumul de energie la nivelul anului 2020 sa fie din surse regenerabile, astfel ca in 2014 vor fi reduse cotele obligatorii anuale de energie regenerabila.

Departamentul pentru Energie a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de Hotarare de Guvern care prevede reducerea cotei de la 15% la 11,1% pentru 2014.

"Avand in vedere gradul realizarii obiectivului din 2020, s-a creat posibilitatea reconsiderarii cotei de energie anuala, ceea ce se intampla de la inceputul anului 2014. Cota se reduce fata de nivelul de 15% din motive de suportabilitate a consumatorilor finali, atat industriali cat si casnici, precum si pentru sustenabilitatea sistemului, tinand cont de nevoia de echilibru a sistemului energetic", a precizat Calota.

El a adaugat ca 2014 este anul in care piata de certificate verzi se va maturiza alaturi de piata de energie electrica din surse regenerabile.

Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
#productie energie, #energie electrica Romania, #productie energie regenerabila , #Energie electrica