Reactorul 1 de la Cernavoda, pe locul 5 in topul unitatilor nucleare

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 17:03
1491 citiri
Reactorul 1 de la Cernavoda, pe locul 5 in topul unitatilor nucleare

Unitatea 1 a centralei nuclearo-electrice (CNE) din Cernavoda se situa, la nivelul lunii iulie 2011, pe pozitia 5 in topul unitatilor nucleare din lume, avand un factor de capacitate mediat pe ultimii trei ani de peste 96%, potrivit statisticilor internationale recente, potrivit NewsIn.

Astfel, rezultatele obtinute de societatea Nuclearelectrica SA in ultimii ani (care administreaza centrala de la Cernavoda) au pozitionat centrala in randul celor mai performante centrale nucleare din lume, se arata intr-un comunicat al companiei.

De asemenea, unitatea 2 de la CNE Cernavoda urmareste indeaproape performantele Unitatii 1, inregistrand un factor mediat pe ultimii trei ani de 93%.

"In baza acelorasi statistici internationale, unitatea 1 este pe pozitia intai in Europa, iar unitatea 2 pe pozitia 7 in topul CNE din Europa", potrivit Nuclearelectrica.

In anul 2010, CNE Cernavoda cu cele doua unitati in operare a livrat o cantitate de 10.704.751 MWh (adica 10,7 TWh) in Sistemul Energetic National, asigurand astfel aproximativ 20% din consumul national de electricitate.

"Aceste rezultate s-au obtinut in conditii de securitate pentru populatie, mediu si personalul centralei. Astfel, nu s-a inregistrat nici un eveniment de deversare in mediu de substante periculoase, iar doza colectiva inregistrata la CNE Cernavoda se situeaza considerabil sub valorile medii multianuale intregistrate la nivel mondial pentru centralele de acelasi tip", spun oficialii companiei.

Compania de stat Nuclearelectrica detine cele doua unitati ale Centralei de la Cernavoda, precum si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti, compania fiind al doilea mare producator de energie electrica din tara.

Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare instalata o putere de circa 720 MW. Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2017, cu o putere instalata asemanatoare primelor.

Producatorul de electricitate Nuclearelectrica are in prezent circa 2.200 de angajati. Dintre acestia, circa 1.700 sunt cei de la cele doua unitati nucleare de la Cernavoda. Unitatea 1 de la Cernavoda a intrat in exploatare comerciala in decembrie 1996, iar Unitatea 2 in septembrie 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#centrala nucleara, #nuclearelectrica, #unitate 1 centrala nucleara, #top unitati nucleare , #Energie electrica