Sape tari din Balcani vor repornirea provizorie a centralei de la Kozlodui

Marti, 13 Martie 2007, ora 08:20
1069 citiri

Sapte tari din Balcani au cerut Comisiei Europene sa autorizeze, provizoriu, repunerea in serviciu a celor doua reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui, inchise la 1 ianuarie 2007, pentru a evita penuria de energie electrica in regiune, informeaza AFP.

Cele doua centrale au fost inchise la 1 ianuarie 2007.

Ministrii Economiei si Energiei din Bulgaria, Serbia si Macedonia si alti inalti responsabili guvernamentali din Albania si Croatia au adoptat, luni, la Sofia, o declaratie in acest sens, care va fi remisa Comisiei Europene.

Romania, Muntenegru precum si administratia ONU a provinciei Kosovo au sprijinit si ele aceasta declaratie, a anuntat ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Roumen Ovtcharov.

'Ministrii insista pentru ca Executivul comunitar sa analizeze cu atentie posibilitatile pentru rezolvarea problemelor cu aprovizionarea cu energie in regiune, inclusiv prelungirea perioadei de exploatare a unitatilor trei si patru de la centrala de la Kozlodui', se arata in declaratia adoptata la Sofia.

In schimb, reprezentantul Comisiei Europene in Bulgaria, Michael Humphreys, a declarat ca repornirea unitatilor trei si patru de la Kozlodui este exclusa, desi a recunoscut ca inchiderea celor doua unitati cu o productie de 440 MW fiecare a fost o decizie dificila. 'Dat fiind faptul ca inchiderea celor doua unitati a fost una din conditiile incluse in Tratatul de aderare la UE al Bulgariei, orice solicitare de modificare ar fi inacceptabila si ar necesita suportul unanim si o noua ratificare a tuturor statelor membre', a explicat Michael Humphreys.

Bulgaria a acoperit, in 2006, 60 la suta din necesarul de energie electrica in regiunea Balcanilor, prin exportul a 7,8 miliarde kwh de energie electrica, o cantitate aproximativ egala cu cea asigurata de cele doua reactoare de la Kozlodui oprite la 1 ianuarie 2007. In declaratia celor sapte tari se mentioneaza ca oprirea reactoarelor trei si patru a dat nastere 'unei cresteri a preturilor la energie cu 80 pana la 100 la suta, in 2007, comparativ cu 2006'.

Roumen Ovtcharov a explicat ca cererea autoritatilor de la Sofia referitoare la redeschiderea provizorie a celor doua reactoare se bazeaza pe articolul 36 din Actul de aderare semnat de Bulgaria, potrivit caruia 'in caz de dificultati grave si susceptibile sa persiste intr-un sector de activitate economica sau de dificultati care ar putea sa se traduca printr-o inrautatire grava a situatiei economice regionale, Bulgaria sau Romania pot solicita sa li se permita sa adopte masuri de reechilibrare a situatiei'.

La solicitarea expresa a Bruxelles-ului, Bulgaria s-a angajat sa inchida unitatile trei si patru ale centralei de la Kozlodui. Comisia Europeana a apreciat ca, in ciuda modernizarilor ulterioare, varsta celor doua reactoare impune inchiderea lor.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)