Statul a decis infiintarea complexurilor energetice Oltenia si Hunedoara

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 22:25
1432 citiri
Statul a decis infiintarea complexurilor energetice Oltenia si Hunedoara

Membrii Executivului au aprobat miercuri actul normativ prin care sunt comasate unitatile de producere a energiei electrice pe baza de carbune (huila si respectiv lignit) in doua mari companii, Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia, potrivit NewsIn.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a motivat decizia de miercuri prin faptul ca doua companii ce vor concentra resursele a catorva mai mici vor fi suficient de puternice pentru a se constitui in actori importanti pe piata internationala a energiei.

"In prezent, nu exista in Romania companii de electricitate pe baza de huila si lignit care sa fie suficient de mari pentru a putea participa la proiecte regionale si internationale in beneficiul pietei din Romania. Doua companii de aceasta marime vor permite dezvoltarea cu succes a acestor tipuri de proiecte. Guvernul isi propune sa infiinteze doua companii integrate care sa aiba o cota de piata suficienta pentru a activa cu succes pe o piata regionala competitiva", a declarat Ioana Muntean.

Cele doua companii vor include nu numai capacitati de productie, ci se vor implica si in activitati de furnizare si mentenanta. Astfel, CE Hunedoara se va infiinta prin fuziunea societatilor Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni.

"Complexul Energetic Hunedoara va participa la licitatia
pentru achizitionarea activelor viabile din Compania Nationala a Huilei: minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, unitatea de exploatare si preparare a carbunelor, statia miniera de salvare si partea administrativa a CNH", a precizat Ioana Muntean.

Complexul Energetic Oltenia se va axa pe exploatarea lignitului si se va infiinta prin fuzionarea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO), Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Craiova si Complexul Energetic Rovinari.

"Prin crearea noilor entitati juridice, nu se realizeaza disponibilizari de personal. Finalizarea reorganizarii se va face dupa obtinerea deciziei de autorizare a concentrarii economice de la Consiliul Concurentei", a conchis purtatorul de cuvant al Guvernului.

Companiile care vor alcatui complexurile energetice Oltenia si Hunedoara se afla in subordinea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA). Reprezentantii MECMA declarau in urma cu cateva luni ca autoritatile au decis infiintarea a doua complexuri energetice pe baza de lignit si respectiv huila, ca solutie intermediara pentru crearea celor doi giganti energetici, Electra si Hidroenergetica.

#complex energetic oltenia, #energie electrica, #carbune, #termocentrale , #Energie electrica