Tarile baltice si-au castigat independenta energetica fata de Rusia si pot stinge lumina in Kaliningrad

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 15:15
6905 citiri
Tarile baltice si-au castigat independenta energetica fata de Rusia si pot stinge lumina in Kaliningrad
Foto: Wikimedia

Tarile baltice au reusit sa se conecteze la reteua europeana de energie electrica reusind astfel, dupa 25 de ani, sa obtina independenta energetica fata de Rusia.

Lituania, Letonia si Estonia vor putea cumpara energie electrica din Polonia si Suedia, iar Rusia se poate trezi cu o pana de curent totala in exclava Kaliningrad, prinsa intre Polonia si Lituania, anunta Bloomberg.

Investitii de miliarde

Anul trecut, Lituania a deschis primul terminal de gaz natural lichefiat din UE, eliminand monopolul intretinut de Rusia pe piata combustibilior din cele trei foste republici sovietice de la Marea Baltica.

Anul acesta, Lituania a investit 1,1 miliarde de euro pentru a se conecta la reteaua de energie electrica a Poloniei si o suma aproape dubla pentru o conexiune submarina la reteua similara din Suedia.

Numai cea de-doua legatura este suficient de mare pentru a elimina total dependenta Lituaniei de importurile de energie din Rusia.

In acelasi timp, Estonia are propriile capacitati de productie construite in ultimul timp, jucand rolul de producator de energie electrica in regiune.

"Acum putem cumpara electricitate din Polonia, Suedia, Rusia sau Estonia. Totul depinde de pret. Teama de factorul rusesc a disparut, asa cu a disparut si amenintarea privind sistarea livrarilor de gaze din Rusia, dupa ce am construit terminalul LNG", explica ministrul lituanian al Energiei, Rokas Masiulis.

Se intoarce roata

In cel de-al treilea trimestru al acestui an, Lituania a fost nevoita sa importe din Rusia aproape jumatate din energia electrica consumata.

Deficitul comun de energie al celor trei tari baltice a fost de 25% in cursul anului 2014, numai Lituania vazandu-se nevoita sa acopere jumatate din acesta prin importuri din Rusia, via Belarus.

Acum insa, roata pare sa se fi intors, iar independenta energetica a celor trei state baltice ii da frisoane lui Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a fost nevoit sa recunoasca faptul ca Moscova se poate vedea nevoita sa realizeze investitii de miliarde de dolari pentru a asigura o retea directa de alimentare cu energie electrica a Kaliningradului, peticul super-militarizat mentinut de Rusia in coasta Lituaniei si a Poloniei.

Serviciul de presa al Ministerului Energiei din Rusia a refuzat sa comenteze acest aspect.

De la inchiderea centralei nucleare de la Ignalina, in 2009, Lituania devenise din ce in ce mai dependenta de electricitatea furnizata de Moscova, anul trecut detinand locul al II-lea, dupa China, in clasamentul importatorilor de energie din Rusia.

Rusia controleaza si in prezent reteaua de transport a energiei electrice de pe fostul teritoriu al Uniunii Sovietice, dar integrarea celor trei state in reteaua comuna europeana se poate solda cu o ruptura in sistemul integrat gandit de sovietici, iar aceasta ar avea ca rezultat final lasarea Kaliningradului in bezna.

In primavara, navele rusesti din Marea Baltica au incercat sa stanjeneasca cat mai mult operatiunea de lansare a cablului submarin care leaga Suedia de Lituania.

"Impreuna cu oficialii din Lituania, ne-am exprimat ingrijorarea fata de aceasta atitudine si am cerut un raspuns. Din fericire, acum, odata cablul instalat, nu ne mai facem griji cu astfel de chestiuni", a precizat ministrul suedez al Energiei, Ibrahim Baylan.

Pentru Rusia, singura sansa de a tine Kaliningradul "in priza" o reprezinta o investitie in centrale nucleare si termo-electrice, iar Moscova a anuntat ca intentioneaza sa construiasca patru astfel de centrale, pentru a elimina riscul declansarii unei crize energetice in avanpostul sau militar de la Marea Baltica.

Un pret mai bun

Lituania a cumparat 3,2 TWh de electricitate de la Rusia in cursul anului trecut, in timp ce Estonia a reusit sa exporte catre celelalte doua state baltice o cantitate de 2,8 TWh.

In total insa, deficitul de energie electrica din regiune inregistrat anul trecut a fost de 7,1 TWh, conform administratorului retelei estoniene de energie electrica.

Dar sfarsitul acesta de an ii prinde pe lituanieni ceva mai bucurosi. Odata cu conectarea la reteaua europeana de energie electrica, consumatorii vor plati si un pret mai mic.

Electricitatea produsa in Polonia este cu 9,1% mai ieftina decat cea livrata de rusi, iar pentru curentul electric primit din Suedia pretul ar putea sa scada aproape cu 50% fata de media de 42 de euro/MWh intalnita pe piata lituaniana.

Cele trei state baltice intentioneaza sa mai realizeze cel putin inca o legatura cu reteaua europeana de energie electrica, mai mult in scopul de a realiza un circuit complet sincronizat.

"Deplina sincronizare cu reteaua din UE ar insemna ca tarile noastre nu sunt doar insule cu niste punti de legatura cu Europa", apreciaza Greta Monika Tuckute, directorul Centrului de Studii Geopolitice din Lituania.

Cele doua noi retele construite de Lituania au o capacitate de 200 MWh pe legatura realizata cu Polonia si de 4 TWh prin intermediul cablului submarin care vine din Suedia.

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#independenta energetica UE, #importuri energie electrica Rusia, #retea energie electrica Europa, #tarile baltice , #Energie electrica