Taxa de cogenerare va fi redusa, din iulie, cu aproape jumatate

Luni, 30 Iunie 2014, ora 15:02
2367 citiri
Taxa de cogenerare va fi redusa, din iulie, cu aproape jumatate

Taxa pentru energia electrica si termica produse in cogenerare va fi redusa, incepand de marti, 1 iulie, cu aproape 46%, la 0,00996 lei pe kWh.

"Se aproba contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta la o valoare de 0,0096 lei/kWh, exclusiv TVA", potrivit ordinului presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.

Valoarea contributiei pentru cogenerare a fost anul trecut de 0,0231 lei/kWh, iar in acest an a fost redusa cu 20,4%, la 0,01838 lei/kWh. Aceasta scadere s-a reflectat in facturile consumatorilor printr-o diminuare de 4 lei a valorii bonusului, de la 21 la 17 lei, potrivit Mediafax.

Taxa este perceputa in baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investitiile in tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, si a fost autorizata de Comisia Europeana in 2010.

De asemenea, tot din 1 iulie, exporturile de energie electrica din Romania vor fi scutite de plata taxei de cogenerare, pentru a stimula vanzarea de energie catre alte state.

De aceasta taxa beneficiaza 37 de companii. ANRE a propus Guvernului in octombrie anul trecut sa reduca spijinul acordat pentru un sfert dintre producatorii energie si caldura in cogenerare, intrucat a constatat ca acestia au benificiat de un ajutor prea mare.

#taxa cogenerare, #taxa energie electrica cogenerare, #energie termica , #Energie electrica