Cum vrea Banatul sa-si castige independenta energetica

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 07:00
3841 citiri
Cum vrea Banatul sa-si castige independenta energetica

Banatenii vor sa scoata la suprafata apa fierbinte din maruntaiele pamantului pentru productia de energie electrica si pentru incalzirea locuintelor. Exploatarea resurselor de energie geotermala reprezinta una din directiile de dezvoltare incluse in primul masterplan in domeniul energiei din tara, care va fi finalizat de Consiliul Judetean Timis in luna februarie.

Documentul va cuprinde un bilant energetic al judetului, va indentifica principalele deficiente si va propune solutii pentru dezvoltarea sectorului, mai ales prin exploatarea resurselor regenerabile de energie, precum biomasa sau energia geotermala, potrivit coordonatorului proiectului, vicepresedintele CJ Timis si presedintele Asociatiei pentru Managementul Energetic, Marian Vasile.

"Proiectul va fi definitivat pana in februarie si va fi actualizat odata la doi ani. Masterplanul ofera o imagine de ansamblu a situatiei din domeniul energetic si va facilita atragerea de fonduri europene in exercitiul financiar 2014-2020. Este pacat ca celelalte autoritati locale nu inteleg utilitatea unor astfel de masterplanuri, atat pentru confortul cetateanului, cat si pentru mediul economic", a declarat Marian Vasile.

Apa geotermala in calorifere

Potentialul de energie din biomasa este important la nivelul judetului Timis, datorita activitatii agricole, insa adevarata "revolutie" energetica a judetului ar putea sa reprezinte exploatarea resurselor de energie geotermala, avand in vedere ca judetul Timis este unul dintre putinele zone din tara cu un astfel de potential.

Harta geotermala a Romaniei

"Energia geotermala are cel mai mare potential de utilizare si recuperare in Timis, in comparatie cu alte resurse regenerabile, cum ar fi energia eoliana sau hidraulica", se arata intr-un studiu al potentialului energetic al judetului Timis. "Un mare avantaj este prezenta resurselor geotermale pe aproape intreaga suprafata a judetului. Acest potential este disponibil permanent, independent de prezenta soarelui sau de perioada din an. Din acest motiv este posibila functionarea centralelor electrice geotermale pentru un numar de peste 8000 h/an".

De apele fierbinti din adancuri ar putea beneficia locuitorii de pe jumatate din suprafata judetului. Se estimeaza ca temperatura apei la o adancime de 3000 de metri atinge si 160 de grade in unele parti, putand fi folosita pentru prroductia de energie electrica, iar acolo unde temperaturile sunt mai scazute, poate fi folosita pentru alimentarea instalatiilor de incalzire a locuintelor.

"Valorificarea potentialului geotermal pentru incalzirea locuintelor aduce o mare economie de costuri si evita consumul combustibililor fosili", a explicat Sergiu Balasa, directorul Agentiei de Dezvoltare Economica Timis (ADETIM).

Realizarea unui put cu adancime de 3000 de metri poate costa pana la 4,5 milioane de euro, insa costurile de mentenanta sunt minime, un astfel de put patand functiona peste 25-30 de ani. Partea interesanta este ca pe suprafata judetului au fost deja sapate, in perioada comunista, 41 de astfel de puturi, dar care apartin fostei companii de stat Foradex.

Reprezentantii companiei nu sunt dispusi sa cedeze sau sa vanda aceste puturi mostenite, insa sunt deschisi la parteneriate public-private sau la alte forme de colaborari, a precizat Adrian Balaci, directorul AMET.

Romanii care se incalzesc cu apa geotermala

Insa exista si cateva localitati in judetul Timis care exploateaza apa geotermala de zeci de ani. La Lovrin, sute de familii se incalzeasc cu apa geotermala, avand in vedere ca localitatea sta pe o imensa punga de apa fierbinte.

Totusi, nici aici resursele nu mai sunt exploatate la potentialul maxim deoarece instalatiile au mai bine de 25 de ani si nu au fost ingrijite corespunzator, iar reparatiile s-ar ridica la 500-600.000 de euro.

Si la Beius, in judetul Bihor, cei 13.000 de locuitori folosesc ap geotermala in case, dupa ce primaria a realizat un proiect - unic in tara - cu bani europeni pentru alimentarea intregului oras. Asa se face ca oamenii din Beius sunt, probabil, singurii romani care platesc pana in 80 de lei pe gigacalorie, fata de o medie de peste 200 de lei in rest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#energie geotermala Timis, #apa geotermala Timis, #masterplan energie Timis , #Energie electrica