Transnistria isi suplimenteaza exportul de energie electrica in Romania

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 14:47
1789 citiri
Transnistria isi suplimenteaza exportul de energie electrica in Romania

Statia electrica de la Cuciurgan a exportat in perioada ianuarie-martie 2009 cu 60% mai multa energie electrica in Romania decat in aceeasi perioada a anului trecut, scrie portalul moldovean Interlic.

Astfel, exporturile de energie din aceasta perioada ale centralei Cuciurgan s-au ridicat la 15,8 milioane de dolari. Potrivit datelor Serviciului Vamal din Republica Moldova, exporturile de energie sunt pe locul al treilea la exporturile regiunii dupa cele metalurgice si ale industriei usoare.

In primul trimestru al anului 2009, volumul exporturilor din regiunea transnistreana declarat Serviciului Vamal al Moldovei a fost de 91,1 milioane dolari, adica 73,2% din volumul exporturilor din regiunea transnistreana in perioada similara a anului 2004 (124,4 milioane de dolari).

In perioada ianuarie - martie 2009, volumul total de exporturi ale Transnistriei (cu exceptia energiei electrice si productiei agricole), a scazut prin comparatie cu aceeasi perioada a anului 2008.

Astfel, exporturile de produse ale industriei prelucratoare de masini si electrotehnice au scazut cu 65,6%, exportul productiei metalurgice s-a micsorat cu 66,9%, exporturile de produse alcoolice cu 60%, iar ale industriei usoare cu 29,4%.

In primul trimestru, exporturile regiunii transnistrene in tarile Uniunii Europene au reprezentat 53,6% din volumul total al exporturilor, iar in CSI s-a exportat doar 27,15% din total.

Catre tarile CSI au plecat 97% din exporturile indutriei prelucratoare de masini, aproximativ 40% din volumul total al exporturilor industriei metalurgice si circa 9% din exporturile din industria usoara.

Catre UE se indreapta toata energia electrica in surplus, 83% din exporturile industriei usoare si aproximativ 30% din cele ale industriei metalurgice. 

#export, # energie, # UE , #Energie electrica