Nemirschi: Programul "Casa Verde" va incepe in cel mult doua saptamani

Sambata, 11 Aprilie 2009, ora 11:35
1557 citiri

Programul "Casa Verde" va incepe in cel mult doua saptamani, a anuntat, la Bistrita, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, la o intrunire cu autoritatile locale din judet in care s-a discutat despre probleme de mediu.

Ministrul a spus ca amanarea aplicarii programului s-a facut din motive obiective, dar pe care nu le-a precizat.

El a adaugat ca, in afara de sursele alternative de incalzire prevazute pana acum in program, ar mai putea fi inclusa si biomasa, o resursa intalnita mai ales in zona de munte.

Biomasa este formata din deseuri din lemn, rumegus, scoarta copacilor, scoarta copacilor, radacini si chiar tulei de porumb.

Caldura, produsa este la la jumatate din pretul actual al gazelor.

"Pentru mine, care sunt din sud, era greu sa-mi imaginez cum stau lucrurile cu biomasa. Noi mizam mai mult pe soare ca sursa de energie alternativa. Aici, in Bistrita-Nasaud m-am convins ca biomasa este o resursa ecologica importanta si luam in calcul oportunitatea sa o introducem in programul Casa Verde", a declarat Nemirschi.

In noua varianta a programului Casa Verde, ministrul a declarat ca principalii beneficiari vor fi administratiile locale care vor putea dota cu sisteme ecologice inclusiv obiectivele de patrimoniu, dar si asociatiile de proprietari.

Potrivit ministrului, o modificare importanta adusa programului in noua lui forma este legata de conditiile puse firmelor carora nu li se vor mai cere acreditari, ci se va merge pe procedura de achizitii normala.

Programul de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, cunoscut drept Casa Verde are acum are o componenta sociala puternica, in sensul ca beneficiarii vor fi, cu prioritate, scolile, spitalele, caminele de batrani si asociatiile de locatari.

De la 520 milioane lei cat fusese anuntat initial pentru 2009, bugetul a fost redus la 310 milioane lei.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a facut o vizita de doua zile in Bistrita-Nasaud.

#casa verde, #biomasa, #energie solara, #energie eoliana , #Energie eoliana