Romania poate pierde investitii de 5 miliarde de euro

Luni, 04 Iulie 2011, ora 13:36
1574 citiri
Romania poate pierde investitii de 5 miliarde de euro

Modificarile Legii privind promovarea regenerabilelor vor pune in pericol investitii de cel putin 5 miliarde de euro, sustin reprezentantii Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, informeaza Newsin.

"Schimbarile pe care ANRE le vrea in Legea 220 /2008, care are ca scop stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, vor face imposibila exploatarea potentialului imens al Romaniei din domeniul eolian. Companiile membre ale asociatiei, care au in plan investitii de circa 5 miliarde de euro in perioada 2011-2013, pot ajunge sa stopeze proiectele din cauza lipsei de predictibilitate si, implicit, de finantare”, a declarat directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, Dana Duica.

Prin modificarile postate pe site-ul institutiei, ANRE introduce monitorizarea producatorilor si reducerea numarului de certificate verzi.

Reprezentantii AREE considera ca schimbarea schemei suport poate aparea mult prea devreme pentru o industrie aflata la inceputurile ei in Romania, iar acest fapt "va induce o incertitudine ce determina nebancabilitatea proiectelor regenerabile. Neavand o baza solida de calcul pentru planul de finantare, bancile nu vor putea acorda imprumuturi".

"Mai mult, desi procesul birocratic este greoi si lung si in prezent, ANRE vrea  sa oblige companiile sa notifice individual capacitatile de peste 125 MW, fapt ce pericliteaza realizarea numeroaselor proiecte mari. Niciun alt stat membru nu mai aplica aceasta prevedere”, a mai spus reprezentantul AREE.

In plus, ANRE intentioneaza schimbarea regulilor privind accesul prioritar si dispecerizarea in retea a energiei electrice din surse regenerabile, luand in calcul un "acces garantat” in loc de "acces prioritar si dispecerizare cu prioritate”, prevedere care nu respecta nici litera si spiritul legii 220/2008 si nici Directiva Europeana 29/2009. 

"Este cruciala pentru investitiile din domeniu eliminarea definitiei de acces garantat si aplicarea accesului prioritar si a dispecerizarii cu prioritate a tuturor producatorilor de energie verde”, a adaugat Dana Duica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#anre, #aree, #energie eoliana, #investitii , #Energie eoliana