Suntem campioni la energie verde, dar riscam sa distrugem industria

Marti, 05 Martie 2013, ora 08:00
4194 citiri
Suntem campioni la energie verde, dar riscam sa distrugem industria

Romania reprezinta, in prezent, raiul investitiilor in energie regenerabila. Geografie si clima favorabile, terenuri ieftine si una dintre cele mai avantajoase scheme de subventii din Europa.

Energie regenerabila: Romania e printre cele mai atractive tari din lume pentru investitii

Desi industria eoliana a atras anul trecut o treime din investitiile straine directe, ajungand la o putere instalata de aproape 1.700 de MW, statul se pregateste sa adopte masuri care vor descuraja investitiile.

Victor Ponta: Investim in energia regenerabila, dar negociem subventiile

Autoritatile intentioneaza sa reduca numarul de certificate verzi acordate pentru producatorii de energie eoliana de la 2 la 1 sau 1,5 pentru microhidrocentrale, de la 3 la 1,4 pentru proiecte fotovoltaice de la 6 la 3,5, iar pentru biomasa de la 2 la 1,6.

In plus, valoarea maxima acceptata pe piata de tranzactionare a certificatelor verzi ar putea fi redusa de la 55 la 30 euro/MW, nivelul minim fiind mentinut la 27 euro/MW. S-ar putea introduce si un plafon maxim al productiei nationale de energie din surse regenerabile, fixat la 3.500 MW.

Anuntul a generat soc in industrie: investitorii sunt pe punctul de a renunta la planurile de investitii si condamna Guvernul pentru lipsa de predictibilitate.

"Bancile nu mai dau imprumuturi, nu se mai fac cumparari sau vanzari de proiecte, toata lumea e in expectativa. Daca se intampla ca legea sa fie aplicata in formula pe care o avem noi in draft, nu mai vad un mare viitor pentru industria regenerabila din Romania.

Initial, pentru acest an erau programati 1.500 MW instalati. Nu stiu daca vor mai fi 300 MW", avertizeaza Ionel David, public affairs manager la Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA).

Investitii straine directe sau industrie nationala?

O astfel de masura are toate sansele sa afecteze investitiile in intreaga economie romaneasca si nu doar in sectorul energetic, din cauza mesajului descurajator pe care il transmite un Guvern care se razgandeste. Pe de alta parte, pagubele pe care le-ar produce in celelalte ramuri ale industriei nationale o continuare a politicilor actuale sunt mult mai mari, apreciaza analistii contactati de Business24.

Cat de competitiva e, de fapt, energia verde

Costurile energiei regenerabile se regasesc deja in facturile consumatorilor: de la 1 ianuarie, 4% din cresterea de 10% se datoreaza energiei regenerabile, potrivit directorului Directiei Energie din Ministerul Economiei, Alexandru Sandulescu.

Mai mult, subventiile pentru energie regenerabila, taxa de cogenerare si certificatele de dioxid de carbon ar putea ridica costurile de productie cu pana la 40% in perioada 2013-2014 si ar determina relocarea industriei in alte tari.

"Se vor reloca activitatile de productie din Romania, fie ca au capital strain sau autohton, in tari ca Ucraina sau Turcia, mai precis in zone din afara UE, unde nu se regasesc obligatii de genul celor care sunt la noi.

Companiile care consuma multe gaze naturale se mai duc si prin America. Datorita exploatarii gazelor de sist, in SUA pretul gazelor reprezinta 25% din cat costa la noi", spune analistul economic Ionel Blanculescu.

Pe langa faptul ca aceste costuri ridicate reduc din competitivitatea intregii activitati industriale la nivel national, aportul investitiilor pe care le aduc in economie jucatorii din segmentul energiei regenerabile este minim, in conditiile in care tehnologia este importata aproape integral, iar numarul locurilor de munca generate este mic, raportat la industria de energie traditionala.

Vicepresedinte Alro: Subventiile pentru energia verde "canibalizeaza" economia

"Nu am vazut investitori in energia regenerabila care sa vina sa ne propuna sa facem o fabrica de turbine. Efectul de multiplicare in economie e aproape zero. In afara de firme de paza nu se creeaza locuri de munca. Statul castiga prin impozite si taxe, dar nu e suficient", a declarat ministrul Energiei, Constantin Nita, in cadrul Energy Summit.

Energia verde, o povara la nivel european

De altfel, Romania nu este singura tara care are in vedere modificari in legislatia energiei regenerabile, in contextul in care ingrijorarile cresc la nivel european.

Italia a reusit sa depaseasca cu putin tinta de 20% din consumul de energie provenit din energia regenerabila, insa costurile sunt substantiale:

"La o factura de circa 34 de miliarde de euro pe an, subventiile inseamna inca aproximativ 10,5 miliarde de euro, adica aproape 30%", explica expertul in energie Ionut Purica.

Si Germania doreste sa schimbe abordarea, ingrijorata de costurile pe care le implica aceste subventii. Ministrul Mediului a propus inghetarea acestora pana in 2014, pentru a putea pregati transferul costurilor rezultate din migrarea catre energie alternativa dinspre consumatori catre producatorii acestui tip de energie.

Marea Britanie impune conditii mult mai stricte pentru producatorii de energie, guvernul acordand subventii doar acelora care construiesc si fabrici pentru producerea de turbine si care automat genereaza locuri de munca.

#costuri productie eoliana, #costuri industrie eoliana, #modificari lege energie regenerabila, #reducere certificate verzi , #Energie eoliana