Vestas confirma potentialul pentru energia eoliana al Romaniei

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 11:52
2502 citiri
Vestas confirma potentialul pentru energia eoliana al Romaniei

Presedintele producatorului danez de turbine eoliene Vestas pentru Europa Centrala, Hans Jorn Rieks, a declarat miercuri intr-o conferinta la Bucuresti ca Romania are cel mai mare potential privind dezvoltarea pietei de energie eoliana din centrul si sud-estul Europei, transmite NewsIn.

Romania prezinta cel mai mare potential pe termen scurt si mediu. Putem estima un potential energetic al resurselor eoliene de aproximativ de 14.000 MW, iar pana in anul 2015 ar putea fi instalate anual turbine eoliene totalizand o capacitate de 500 MW.

Totusi, reteaua de electricitate si legislatia ar putea fi imbunatatite. Noi stim ca putem contribui la dezvoltarea pietei intr-un termen relativ scurt. Sarcina noastra este sa consollidam piata, iar conditiile pentru ca acest lucru sa se intample exista. Exista potential, exista o colaborare cu autoritatile si sprijin din partea Guvernului.

Fireste, ca peste tot, exista si constrangeri. Am monitorizat piata romaneasca de peste cinci ani, atunci nu exista productie de electricitate din surse eoliane, acum s-a dezvoltat si poate ajunge matura", a spus Hans Jorn Rieks.

In ceea ce priveste potentialul tarilor din regiune, reprezentantul Vestas a vorbit si de Ucraina si Bulgaria.

"In Bulgaria, unde activam de trei-patru ani, exista constrangeri, de asemenea, iar acolo piata trebuie sa se dezvolte in timp. Problemele de acolo sunt usor diferite fata de cele din Romania. In Ucraina exista resurse, legislatie, dar sistemul in ansamblu nu este suficient dezvoltat", a afirmat Rieks.

Printe pietele de baza unde activeaza Vestas sunt Germania (de peste 25 de ani), Olanda, Belgia, Elvetia si Austria.

"Insa Romania promite cel mai mult sa devina o piata durabila", a subliniat Hans Jorn Rieks.

La randul sau, directorul de vanzari al Vestas Romania, Catalina Dragomir, a declarat ca Vestas este interesata sa creeze un parteneriat pe termen lung in Romania. Vestas a inaugurat miercuri la Bucuresti biroul local, pentru a gestiona afacerile companiei in piata autohtona de energie eoliana si pentru sustinerea activitatilor Vestas in tarile din regiune.

"Faptul ca deschidem un birou oficial dovedeste increderea Vestas in piata romaneasca de energie. Potentialul de energie eoliana, care foarte bun, este al doilea din Europa, datorita spatiilor generoase, a retelei de electricitate, care permite conectarea unei cantitati de energie eoliana, precum si a apetitului investitorilor pentru aceasta piata.

Alt factor pozitiv ar fi determinarea Guvernului si a factorilor decizionali de a crea un cadru investitional stabil. Apoi, exista proiecte dezvoltate deja si un apetit al investitorilor locali si straini de a veni si investi pe aceasta piata", a precizat Catalina Dragomir.

Potrivit acesteia, exista si parti negative, principalul motiv fiind ca piata romaneasca de energie eoliana este foarte tanara, motiv pentru care nu exista experienta necesara.

#vestas, #potential, #energie eoliana , #Energie eoliana