Prima casa solara 100% romaneasca, scoasa la licitatie joi

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 18:17
3707 citiri
Prima casa solara 100% romaneasca, scoasa la licitatie joi

Casa solara Prispa, construita de studenti romani pentru concursul Solar Decathlon Europe 2012 de la Madrid, va fi scoasa la licitatie joi, langa Bucuresti, cu pretul de pornire de 50.000 de euro, banii obtinuti din vanzare fiind destinati participarii la competitie, la toamna.

Prispa este proiectul de casa independenta energetic, realizat de prima echipa de studenti romani calificata la concursul Solar Decathlon Europe 2012, cea mai cunoscuta competitie care promoveaza cercetarea in domeniul arhitecturii sustenabile, informeaza casa de licitatii Goldart. Aceasta organizeaza vanzarea publica cu strigare ce va avea loc joi, de la ora 20.00, pe Soseaua Chitila, unde se afla in prezent casa.

Echipa romaneasca, formata din circa 40 de studenti cu diferite specializari - Arhitectura, Constructii, Politehnica, Arte -, va merge in septembrie la Madrid si va trebui sa reasambleze constructia la fata locului, in 14 zile, si sa o dezasambleze in cinci zile, in Villa Solar, un sit special amenajat pentru competitie. Concursul are loc intre 14 si 30 septembrie.

Pentru a participa la aceasta etapa finala a concursului, dupa ce s-au calificat in competitie alaturi de 19 alte echipe, romanii trebuie sa transporte Casa Prispa la Madrid, cu ajutorul a sase tiruri, si cea mai mare parte din echipa trebuie sa fie prezenta la Villa Solar pentru a asambla constructia, au precizat reprezentantii echipei. Pentru aceasta, au nevoie de circa 80.000 de euro.

Cel care va cumpara casa, scoasa la licitatie cu pretul de pornire de 50.000 de euro, desi valoarea prototipului este de 125.000 de euro, o va primi in octombrie, dupa prezentarea proiectului la Madrid.

Intreaga constructie si toate subansamblurile vor fi transportate la amplasamentul final al Casei Prispa, pe terenul noului proprietar si sunt incluse in pretul licitatiei. Nu sunt incluse in pret fundatia casei, costurile de santier, racordarea la utilitati, cazarea si transportul echipei de lucratori. Casa de licitatii Goldart nu va percepe niciun comision la achizitie.

Casa Prispa a fost asamblata in ultimele patru saptamani si poate fi in prezent vizitata pe Soseaua Chitilei, nr. 284.

Astfel, viitorul proprietar al casei Prispa va avea prototipul primei case solare 100% romanesti si va ajuta echipa de tineri specialisti din Romania sa isi prezinte proiectul la competitia internationala de la Madrid.

#casa solara Romania, #casa solara licitatie Romania, #proiect casa solara studenti, #vanzare casa solara, #concursul Solar Decathlon Europe 2012 , #Energie neconventionala