Romania poate produce "cea mai ieftina si curata gigacalorie" - Interviu director ecoHornet

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 10:18
4826 citiri
Romania poate produce "cea mai ieftina si curata gigacalorie" - Interviu director ecoHornet
Iulian Hornet, director ecoHornet

Inventator si antreprenor, Iulian Hornet a reusit sa dezvolte propriile tehnologii de ardere a agropeletilor, cu un randament de 94-97%, apreciate la nivel international.

Iulian Hornet a discutat intr-un interviu pentru Business24, despre perspectivele unei astfel de afaceri in Romania.

Cum ati ajuns sa va dezvoltati o afacere in acest domeniu?

Am fost din copilarie pasionat de tehnica si ecologie, iar la 23 de ani am reusit sa realizez prima inovatie de marca, aplicabila in domeniul militar.

Ulterior am inceput sa lucrez la imbunatatirea sistemelor de incalzire, iar in 2003 am devenit interesat de sistemele de ardere pe baza de bricheti. De-aici atentia mea s-a indreptat catre arderea peletilor, pentru ca in 2008 sa lansez primele produse pe piata.

In 2010 am reusit sa dezvolt si sisteme de ardere a agropeletilor, adica peletii obtinuti dintr-o mare varietate de deseuri, de la cele ramase de la producatorii agricoli sau crescatorii de animale, pana la o selectie a resturilor menajere.

Anul 2012 este anul nostru de varf, deoarece ne-am facut o fabrica noua si ne-am modernizat tehnologia lansand doua produse noi.

Din punct de vedere financiar, care este rentabilitatea unei astfel de afaceri, precum a dumneavoastra?

Pana acum am investit peste 3 milioane de euro, in conditiile in care cifra de afaceri pe anul trecut a fost de peste 1,5 milioane de euro, iar anul acesta speram sa depasim 2 milioane.

Mai departe, ramane ca eu sa decid cu cat ma platesc.

Si mai ramane de vazut si ce masuri vor lua guvernantii pentru acest domeniu.

Apropo de politici publice, cum vedeti dezvoltarea Romaniei pe acest segment al producerii de energie, in comparatie cu alte tari?

In Romania, investitorii mai mici in energia curata nu beneficiaza de masuri adecvate, doar cei foarte mari care au colaborari directe cu autoritatile, precum in cadrul proiectelor eoliene.

Iar normele romanesti pentru noxe nu sunt armonizate cu cele europene. Spre exemplu emisiile de CO pentru Romania sunt de maxim 2500 mg/mc, iar la emisiile de particule nivelul maxim acceptat este de 150 mg/Nmc.

In comparatie, in Germania nivelul acceptat pentru emisiile de CO este de 1000 mg/mc, iar pentru emisiile de particule de 60 mg/Nmc, in ambele cazuri de 2,5 ori mai mic decat in Romania. La sistemele noastre emisiile de CO sunt sub 250 mg/mc, iar cele de particule sub 7,4 mg/Nmc.

Inteleg ca piata externa este mai deschisa pentru produsele ecoHornet?

In acest moment mai mult de jumatate din sistemele noastre de incalzire merg spre export. Avem dealeri exclusivi in Anglia, Germania, Serbia, Ungaria, Muntenegru si Grecia.

Iar la sfarsitul acestei saptamani, prin intermediul unui colaborator canadian voi prezenta produsele ecoHORNET la un targ important de profil din Havana, sub pavilionul Canadei.

Daca Romania nu schimba politicile din domeniu, probabil imi voi muta afacerile in alta tara.

Ce face din tehnologia arderii cu peleti una mai performanta fata de alte tehnologii de producere a energiei termice?

Noi producem centrale termice pentru incalzirea apei si a locuintelor atat pentru utilizatorii casnici, cat si marilor consumatori (hoteluri, spitale, scoli, etc), avand arzatoare special adaptate pentru spatiile inalte cum sunt halele industriale si arzatoare tip injector care le pot inlocui pe cele cu combustibil conventional.

Pentru clientii casnici, costurile instalarii unei centrale sunt de 30 euro/m2 in cazul in care sunt racordate cel putin 10 locuinte, iar daca sunt intre 5-9 locuinte racordate, costurile cresc la 40 euro/m2.

Costurile unei gigacalorii obtinute cu tehnologia noastra este cu 20-60% mai mic decat incalzirea cu gaz, de 3-4 ori mai mic decat cel obtinut de sistemele centralizate, si de 4-5 ori mai mic decat cel obtinut cu curent electric si motorina.

Iar despre costurile de functionare ce ne puteti spune?

Dupa cum va spuneam, peletii sunt o sursa inepuizabila, ei putand fi realizati dintr-o mare varietate de deseuri.

Pentru un spatiu de 200 m2 sau 500 m3 se consuma 4,5 tone de peleti anual, iar pretul pe tona este intre 100 de euro pentru agropeleti si 160 euro pentru peletii "curati", adica cei obtinuti direct din resturi lemnoase.

De asemenea, ei nu sunt dificil de procurat, in Romania exista in acest moment aproximativ 80 de producatori de peleti, din care 25 sunt firme mari, iar cumparatorii ii pot gasi fie la depozitele firmelor, fie la magazinele de materiale de constructii.

#interviu Iulian Hornet, #productie energie regenerabila, #sisteme incalzire peleti, #energie termica alternativa , #Energie neconventionala