Cehia continua sa puna accent pe energia nucleara, in ciuda preturilor scazute din Europa

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 09:49
1819 citiri
Cehia continua sa puna accent pe energia nucleara, in ciuda preturilor scazute din Europa

Cehia vrea sa creasca ponderea energiei nucleare in mixul energetic, chiar daca tara vecina, Germania, si-a propus sa inchida toate centralele nucleare iar pretul energiei electrice pe piata europeana este la un nivel scazut record, transmite Bloomberg.

Adjunctul ministrului Industriilor, Pavel Solc, a precizat ca energia nucleara are un rol "crucial" in nou strategie energetica care este elaborata in prezent si urmeaza sa fie adoptata de Cabinetul de la Praga la inceputul anului urmator.

Cu doua centrale nucleare si mai multe termocentrale alimentate cu lignit de la minele locale, Cehia exporta in prezent 20% din productia de electricitate. Insa, pana in 2030, Cehia va fi nevoita sa inlocuiasca capacitati de aproximativ 3.500 de megawati, majoritatea sub forma noilor centrale nucleare.

"Nu putem sa acoperim deficientele cu sursele regenerabile sau prin cresterea eficientei energetice. Pana in 2030 potentialul nostru de export va disparea complet", a declarat Pavel Solc.

Insa, pana acum, grupul ceh de utilitati CEZ, cel care opereaza cele doua centrale nucleare din Cehia, a amanat de doua ori alegerea companiei care va furniza urmatoarele doua reactoare de la centrala de la Temelin. CEZ cere Guvernului de la Praga sa-i ofere garantii ca pretul energiei electrice va fi suficient pentru a acoperi costurile de 10 miliarde de dolari ale acestui proiect. Statul ceh controleaza 70% din actiunile CEZ.

Potrivit analistului UBS, Patrick Hummel, Cez ar avea nevoie ca preturile la energie sa revina la 80 de euro pentru un megawat ora pentru ca proiectul noilor reactoare de la Temelin sa ajunga la punctul de "break-even". In schimb, pe piata din Germania, unde CEZ vinde o parte din energia produsa, pretul energiei electrice a atins in luna august un nivel minim record de 36,20 euro pentru un megawat ora.

"Aceasta iti arata cat de distructiv ar fi acest proiect daca nu exista un sprijin financiar suficient. Noile reactoare nucleare din Europa sunt de departe neprofitabile si nu credem ca situatia se va schimba prea curand", a subliniat Patrick Hummel.

Purtatoarea de cuvant a companiei CEZ, Barbora Pulpanova, a declarat ca echipa manageriala nu poate lua o decizie cu privire la noile reactoare de la Temelin pana cand statul nu va elabora noua strategie energetica pe termen lung. Barbora Pulpanova a adaugat ca CEZ trebuie sa se asigura ca investitia este profitabila, lucru care la acest moment nu este sigur fara ajutorul statului.

CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distributie, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.

#pret energie Europa, #energie nucleara Europa, #centrale nucleare Cehia, #centrala nucleara Temelin Cehia , #Energie nucleara