Cum a trantit Viktor Orban usa-n nas Europei de dragul lui Putin

Miercuri, 04 Martie 2015, ora 10:00
6157 citiri
Cum a trantit Viktor Orban usa-n nas Europei de dragul lui Putin
Foto: Power Engineering International

Budapesta a dat o lovitura neasteptata Comisiei Europene, marti, cand Parlamentul ungar a aprobat secretizarea pentru 30 de ani a acordului cu Rusia pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Paks, localitate aflata la 3 ore de Arad.

Valoarea contractului este de 12,5 miliarde de euro, din care 10 miliarde vor fi asigurati de firma de stat rusa Rosatom. Stirea vine la scurt timp dupa ce presedintele Vladimir Putin a vizitat Budapesta.

Reprezentantii Comisiei Europene au avertizat Ungaria inca de la mijlocul lunii trecute ca acest acord poate incalca practicile concurentiale din cadrul UE si nu are inca aprobarea Bruxelles-ului, potrivit Wall Street Journal.

Budapesta, pion rusesc pe piata energetica europeana

Comisia Europeana a incercat sa intervina in negocierea acordului derulat intre guvernul Ungariei si partenerii rusi pentru a preveni cresterea dependentei statului european de energia furnizata de Moscova.

In momentul de fata, Ungaria importa din Rusia 80% din petrolul si 60% din gazele consumate in tara.

"Vrem sa impunem o transparenta cat mai mare in orice contract vizand intelegeri de furnizare a energiei pe termen lung", afirma la sfarsitul lunii februarie vicepresedintele CE, Maros Sefcovic.

Acordul dintre Budapesta si Moscova nu a fost supus unei dezbateri in cadrul UE, iar opozitia din Ungaria acuza ca, intr-un final, contribuabili din tara vor fi cei care vor achita factura de 10 miliarde de euro catre Moscova.

O alta ingrijorare a liderilor opozitiei din Ungaria o reprezinta influenta tot mai mare pe care Moscova o exercita asupra pietei de energie din UE prin intermediul Ungariei.

Apararea lui Orban: "Nu e secretomanie"

"Nu este secretomanie. Vom incerca sa facem publice cat mai multe date din contract", a declarat Zoltan Kovacs, purtatorul de cuvant al guvernului ungar. Acesta a mai precizat ca practica secretizarii contractelor de acest tip este intalnita peste tot in lume.

In plus, o noua lege din Ungaria clasifica toate investitiile in afaceri si tehnologie drept secrete de stat, lucru care a intrigat deja mai multe organizatii civile din aceasta tara, care considera ca masura este neconstitutionala.

In forma actuala, legea permite autoritatilor si instantelor sa verifice punctual documentatia care sta la baza acestor proiecte. Acces la contractele secretizate mai are si Comisia pentru Siguranta Nationala din Parlament, membrii acesteia neavand insa voie sa impartaseasca detaliile din contracte cu terti.

CE cere licitatie deschisa

Lucia Caudet, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a anuntat ca oficialii de la Bruxelles au fost instiintati de initierea proiectului de extindere a centralei atomice de la Paks fara procedura de licitatie.

"Comisia analizeaza in acest moment cazul si urmeaza sa il clarifice impreuna cu partea ungara", a declarat Caudet.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a semnat un tratat secret cu Rosatom pentru dezvoltarea a doua noi capacitati nucleare de 1.000 MW in cadrul centralei atomo-electrice de la Paks, aflata la 270 de kilometri de Arad.

Guvernul ungar sustine ca proiectul este necesar pentru a asigura continuitatea productiei de energie electrica, in momentul in care actuala centrala nucleara din localitate va fi inchisa, adica peste doua sau trei decenii.

Noile reactoare de la Paks ar urma sa asigure in viitor 50% din consumul de curent electric al Ungariei.

Este acesta un motiv suficient de bun pentru a tranti usa in nasul restului Europei? Se pare ca Viktor Orban apreciaza ca da, iar vizita Angelei Merkel la Budapesta n-a reusit sa tina Ungaria pe traseul european.

Nici n-ar fi fost usor, daca ne amintim ca a fost urmata de o adevarata descalecare a lui Vladimir Putin in capitala Ungariei. Acum se vad rezultatele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord nuclear Ungaria Rusia, #acord nuclear secretizat, #centrala nucleara Paks Ungaria , #Energie nucleara