Germania plateste scump renuntarea la energia nucleara

Marti, 21 Aprilie 2015, ora 10:43
3340 citiri
Germania plateste scump renuntarea la energia nucleara
Foto: Straight

Factura pentru inchiderea centralelor nucleare de pe teritoriul Germaniei ar putea sa fie mult mai mare decat au estimat initial oficialii de la Berlin, a anuntat intr-un interviu seful comisiei guvernamentale care se ocupa de proiect.

Conform acestuia, calculele actuale indica un nivel al costurilor de 70 miliarde de euro pentru realizarea acestui program.

Gigantii energetici E.ON, RWE, EnBW si Vattenfall trebuie sa-si inchida centralele nucleare detinute in Germania pana in 2022, conform termenului limita stabilit de cancelarul Angela Merkel.

Seful guvernului german a recurs la aceasta masura dupa dezastrul de la Fukushima din 2011, aminteste postul Euronews.

Consumatorul, bun de plata

Vestea accentueaza temerile ca inchiderea celor 17 centrale nucleare din Germania si restructurarea E.ON, programata sa aiba loc in urmatorii doi ani, vor fi suportate de catre consumatori printr-un pret majorat al energiei electrice furnizate catre populatie.

"Sunt destul de multe riscuri financiare care se intrevad in urma acestor calcule noi", explica Michael Mueller, seful comisiei guvernamentale care se ocupa de program.

Renuntarea Germaniei la programul nuclear de energie se poate solda cu costuri de peste 70 de miliarde de euro in urmatoarele decenii, o parte din acestea fiind generate de neutralizarea deseurilor radioactive.

Pana acum, cei patru giganti energetici ai Germaniei au constituit o rezerva de 36 de miliarde de euro pentru derularea operatiunilor de inchidere a centralelor nucleare. Suma este considerata insuficienta de comisia condusa de Mueller.

"Banii sunt suficienti!"

In mai multe comunicate de presa, purtatorii de cuvant ai E.ON si EnBW au transmis ca rezervele financiare pe care companiile le au la dispozitie sunt suficiente pentru derularea intregului program, acestea fiind certificate de un audit extern.

In cadrul unei intalniri cu parlamentarii grupului Social-Democrat, ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, a anuntat ca intentioneaza sa creeze un organism public care sa supravegheze riscurile asociate cu cheltuirea miliardelor de euro in cadrul programului de inchidere a unitatilor nucleare.

Guvernul pare sa nu mai aiba in acest moment decat optiunea de a cere verificarea bilanturilor contabile ale celor patru mari producatori de energie din Germania, pentru a vedea daca rezervele acestora pot asigura derularea programului.

#inchidere centrale nucleare Germania, #costuri anulare program nuclear, #factura energie Germania , #Energie nucleara