Lovitura pentru Moscova: Japonezii vor construi, in premiera, centrale nucleare in Turcia

Marti, 23 Iunie 2015, ora 13:08
5402 citiri
Lovitura pentru Moscova: Japonezii vor construi, in premiera, centrale nucleare in Turcia
Foto: Pixabay

Doi constructori japonezi, Taisei si Obayashi, vor participa in proiectul de realizare a unei centrale nucleare in Turcia, in urma acordului incheiat intre guvernele de la Tokyo si Ankara.

In cadrul consortiului multinational vor fi cooptate si cateva firme din Turcia, dar si compania franceza Bouygues, informeaza grupul de presa Nikkei, citat de cotianul turc Hurryiet Daily News. Este primul proiect de constructie a unei centrale nucleare pe alt continent care include firme japoneze.

Un pret mai mic

Noua centrala nucleara va fi construita in regiunea Sinop, la nord de Ankara si aproape de tarmul Marii Negre.

Constructia primului reactor va debuta in 2017, pentru punerea acestuia in functiune fiind necesara o perioada de aproximativ sase ani.

Estimarile facute de constructorii japonezi arata ca centrala nucleara de la Sinop va costa aproximativ 16,3 miliarde de dolari, un sfert din aceasta suma reprezentand costurile de constructie.

Suma este mult mai avantajoasa decat estimarile proiectului initial, care dadeau un cost final de 22 de miliarde de dolari.

Fara concurenta

Taisei va fi liderul consortiului de constructori, cele doua companii japoneze beneficiind si de avantajele incredintarii directe a proiectului, in baza semnarii acordului interguvernamental dintre Turcia si Japonia.

Operatiunile vor fi supravegheate de o firma care urmeaza sa fie desemnata in curand, dar presa japoneza da deja ca sigura numirea Mitsubishi Heavy, in calitate de actionar majoritar al celor doua firme.

Taisei si Obayashi au o vasta experienta in realizarea centralelor nucleare din Japonia, dar aceasta piata a intrat in declin dupa accidentul din 2011 de la Fukushima.

Lovitura pentru Moscova

Desi piata constructiilor din Japonia este in plina efervescenta, gratie contractelor pentru realizarea infrastructurii necesara Jocurilor Olimpice din 2020, analistii niponi se asteapta la preluarea unor contracte majore pe alte continente.

Intrarea constructorilor japonezi pe piata din Turcia este surprinzatoare, in conditiile in care contractul pentru prima centrala nucleara a tarii a fost acordat companiei Rosatom, actul fiind perfectat in 2013 de catre presedintii Erdogan si Putin.

In cadrul contractului pentru centrala de la Akkuyu, Rosatom a obtinut inclusiv contractul de alimetare si operare a acesteia, turcii fiind practic prizonierii cerintelor Moscovei cat timp centrala nucleara va fi functionala.

#centrala nucleara Turcia, #contract Turcia Japonia, #constructori Japonia Turcia, #energie nucleara Turcia , #Energie nucleara