Ministrul Energiei atrage atentia asupra problemelor financiare de la Regia Nucleara

Luni, 11 Martie 2013, ora 15:35
1899 citiri
Ministrul Energiei atrage atentia asupra problemelor financiare de la Regia Nucleara

Managementul defectuos si totala lipsa de interes a unor persoane investite cu functii de conducere au dus la inregistrarea unei situatii financiare negative la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), a declarat luni, la Drobeta Turnu Severin, ministrul Energiei, Constantin Nita.

Potrivit sursei citate, situatia financiara constatata la RAAN este fara precedent, gestionarea haotica a fondurilor repartizate de la bugetul statului pentru achizitii, investitii si cheltuieli materiale sau obtinute din creditare, ducand la acumularea, la sfarsitul lunii februarie 2013, a unor debite de 170 milioane de euro.

"Guvernul nu va putea acoperi aceasta suma, mai ales ca exista indicii ca banii au fost prost utilizati. S-a sesizat Parchetul asupra neregulilor semnalate. Vom trimite o echipa mixta pentru a verifica ce s-a facut cu sumele alocate de la bugetul de stat, cine se fac vinovati de incheierea unor contracte paguboase", a declarat, pentru Agerpres, ministrul Constantin Nita.

El a afirmat ca datorita acestor situatii, viitorul RAAN este incert, el depinzand de identificarea unor resurse financiare necesare pentru continuarea fabricarii apei grele la Sucursala Romag-Prod si a continuarii investitiilor la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

"Vom vedea, ori vom reorganiza RAAN, ori vom da alta destinatie echipamentelor de pe platforma industriala. In orice caz trebuie sa eficientizam activitatea sucursalelor Romag-Termo si Romag-Prod", a spus Nita.

Ministrul energiei a mai aratat ca Uzina de apa grea Romag-Prod de la Halinga va face obiectul unei decizii a Guvernului Romaniei care va plati cantitatea de apa grea achizitionata la rezerva de stat si va incepe demersurile pentru elaborarea unor acte normative privind rentabilizarea activitatii.

"Nu vom tolera sa inchidem ochii la neregulile produse la RAAN de un management prost, generator al unui dezastru economic din care cu greu va mai putea iesi", a concluzionat ministrul Constantin Nita.

#situatie financiara RAAN, #energie nucleara Romania, #management defectuos RAAN, #Regia Autonoma Activitati Nucleara , #Energie nucleara