Parteneriat nuclear: Rusia si India au batut palma si se pun pe treaba

Luni, 13 Iulie 2015, ora 16:29
4129 citiri
Parteneriat nuclear: Rusia si India au batut palma si se pun pe treaba
Foto: Kremlin

Summit-ul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) a consemnat o noua dezvoltare a relatilor dintre Moscova si New Delhi. In schimbul unei comenzi pentru inca opt centrale nuclare, rusii au acceptat sa-i implice pe expertii indieni in proiecte similare derulate in alte tari.

Cooperarea vizeaza domeniile ce tin de extragerea uraniului natural, producerea combustibilului nuclear si reciclarea deseurilor rezultate din centralele atomo-electrice.

In schimb, agentia rusa Rosatom va construi 20 de reactoare nucleare in India, fata de cele 12 negociate anterior, anunta The Indian Express.

Avantaj India

Din punctul de vedere al indienilor, colaborarea cu Rosatom este benefica pentru fizicienii implicati in proiectele privind energia nucleara din India.

Compania din Rusia are in lucru 29 de reactoare, aflate in diverse faze de executie, in mai multe state de pe glob. In acest moment, Rosatom este si cea mai activa companie de pe glob din domeniul energiei nucleare.

Corporatia detinuta de statul rus are proiecte in derulare in India, Finlanda, Turcia, Ungaria, Iordania, Egipt, Iran si Argentina.

Rusii au motivat oferta sustinand ca vor sa marcheze un nou start pe piata energiei nucleare din India, Moscova descriind proiectul comun ca "o forma de cooperare cu beneficii mutuale pe termen lung".

Negociere rapida

Premierul indian Narendra Modi si Vladimir Putin au batut palma pe noua intelegere in cadrul unei intrevederi de doar 90 de minute, organizata in timpul summit-ului BRICS, gazduit de orasul rusesc Ufa.

In schimbul cooperarii dintre expertii rusi si cei indieni, Rosatom va beneficia de alte opt contracte in cadrul programului de cooperare nucleara dezvoltat intre cele doua tari.

Cei doi lideri au convenit si semnarea contractului pentru construirea reactoarelor 3 si 4 din cadrul centralei nucleare Kudankulam, din Tamil Nadu, un proiect derulat de Rosatom inca din 1998.

Kudankulam a fost si primul proiect cu o unitate de peste 1.000 de MW/h conectat la reteaua nationala in 2013, in prezent fiind operational si cu o garantie in mentenanta oferita pana la sfarsitul acestui an.

Un al doilea reactor al centralei Kudankulam este gata de a fi livrat indienilor.

Pierderi mari

Rusii vor sa adauge centralei alte doua reactoare de tip VVRE-1000, in ciuda faptului ca acestea atrag sanctiuni mai mari pe MW produs, conform legislatiei indiene.

Costul aproximativ al productiei unui megawat este incarcat cu aproximativ 200 de milioane de rupii, mult peste media de referinta de 70-100 de milioane de rupii intalnita in cadrul centralelor nucleare indiene care functioneaza pe reactoare cu apa grea presurizata (PHWR).

Chiar si asa insa, idienii prefera sa lucreze in continuare cu Rosatom, contractele fiind incheiate cu costurile exprimate in ruble, situatie in care devalorizarea monedei din Rusia nu face decat sa avantajeze guvernul de la New Delhi.

#contracte centrale atomice India, #contracte Rosatom, #proiect energie nucleara Rusia India , #Energie nucleara