Romania si Rusia semneaza un acord pentru transferul combustibilului nuclear iradiat

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 16:20
1968 citiri
Romania si Rusia semneaza un acord pentru transferul combustibilului nuclear iradiat

Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind cooperarea pentru transferul combustibilului nuclear iradiat de la un reactor de cercetare in Federatia Rusa va fi semnat maine, a anuntat Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN).

Maine, 19 februarie 2009, va avea loc, la Bucuresti, ceremonia de semnare a Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind cooperarea pentru transferul combustibilului nuclear iradiat de la un reactor de cercetare in Federatia Rusa.

Institutiile desemnate pentru implementarea acestui acord si, totodata, semnatarii documentului sunt Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) din partea romana si Corporatia de Stat pentru Energie Atomica Rosatom din partea rusa.

"Acordul este necesar pentru permiterea importului combustibilului nuclear iradiat in Federatia Rusa conform legislatiei acesteia, iar activitatile implementate in cadrul legal astfel creat fac parte din Proiectul RRRFR (Russian Research Reactor Fuel Return). Acest proiect are ca obiectiv repatrierea combustibilului nuclear uzat de la reactorul de cercetare VVR-S al IFIN-HH, in Federatia Rusa", se arata in comunicatul CNCAN.

Toate costurile aferente implementarii proiectului RRRFR, parte din Initiativa de Reducere a Riscului Global (Global Threat Reduction Initiative), demarata de Statele Unite ale Americii, Federatia Rusa si Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) sunt suportate de Departamentul pentru Energie al Statelor Unite (DOE).

Activitatile de conducere a proiectului RRRFR desfasurate de CNCAN constau in pregatirea si organizarea transportului in Romania si Federatia Rusa, astfel incat sa se respecte termenele  stabilite, legislatia internationala si nationala,  precum si cerintele Federatiei Ruse pentru acceptarea importului de combustibil nuclear ars.

CNCAN este institutia responsabila cu managementul tuturor activitatilor necesare pentru implementarea proiectului mentionat in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord, #atomica, #combustibil, #energie, #nuclear, #transfer , #Energie nucleara