Startegia nucleara: Posibile modificari in cateva luni

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 15:38
1376 citiri
Startegia nucleara: Posibile modificari in cateva luni

Romania isi va continua strategia in domeniul energiei nucleare, dar peste cateva luni pot sa apara modificari importante, iar Guvernul ar trebui sa se gandeasca la acordarea de garantii de stat pentru finantarea reactoarelor 3 si 4, a declarat joi Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei.

"Romania isi continua strategia pe nuclear. Peste cateva luni de zile pot sa apara si modificari strategice, despre care nu vreau sa vorbesc. (...) Vom sti clar daca suntem singuri in proiect (constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, n.r.), sa vedem daca Enel si ArcelorMittal mai vor. Cam in trei luni vom sti", a afirmat Serban la un seminar pe tema strategiei energetice.

El a adaugat ca pentru participarea la aceasta investitie, evaluata la 4 miliarde de euro, au fost interesate companii din Coreea de Sud, pe care insa statul nu le-a inclus in proiect.

"Poate nu ne-am priceput sa ii mentinem pe sud-coreeni in proiectul de la reactoarele nucleare 3 si 4. In luna martie trebuia sa anuntam investitorii si constructorul, dar dupa cum stiti investitorii nu au venit", a spus Serban, precizand ca valoarea investitiei este in curs de reevaluare.

Consilierul ministrului Economiei a mai spus ca ar fi timpul ca Guvernul sa ia in calcul acordarea de garantii de stat pentru derularea acestui proiect, iar participatia companiei de stat Nuclearelectrica in firma de proiect, de peste 80%, ar trebui regandita.

La finele lunii martie presedintele Traian Basescu a declarat ca dosarul licitatiei pentru reactoarele 3 si 4, care ar putea fi lansata in a doua parte a anului, va fi modificat pentru a include noi elemente de siguranta, ca urmare a accidentului de la Fukushima, precum gasirea unei surse alternative de racire in afara apei din Dunare, si ca exista interes din partea unor investitori sud-coreeni pentru a participa la acest proiect.

#energie nucleara Romania, #centrale nucleare Romania, #strategie nucleara , #Energie nucleara