Strategia nationala de securitate nucleara va fi adaptata normelor UE

Miercuri, 26 Aprilie 2006, ora 03:36
1151 citiri

Punerea in functiune a Unitatilor 2 si 3 de la Centrala nucleara de la Cernavoda va avea loc cand Romania va fi deja membra a Uniunii EuropeneAceasta va implica o responsabilitate sporita a aplicarii normelor de securitate nucleara conform strategiei nationale corelata cu cea comunitara, a precizat, marti, presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, Vilmos Zsombori, intr-o conferinta pe probleme de energie nucleara.

"Strategia nationala de securitate nucleara pentru 2006-2009 prezinta obiective bine definite pentru indeplinirea cerintelor de aderare la UE si finalizarea, in termen scurt, a planurilor de actiune rezultate din recomandarile misiunilor de experti ai Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena si ai CE, precum si a specialistilor Asociatiei Reglementatorilor Nucleari din Europa de Vest", a precizat Zsombori in conferinta internationala "Respectarea cerintelor de securitate nucleara - cheia dezvoltarii energeticii nucleare romanesti".

In prezent, doua treimi din populatia globului traieste in tari unde centralele unde centralele nucleare sunt o parte esentiala a sistemului energetic industrial. Jumatate din populatie traieste in state unde astfel de centrale sunt fie in faza de proiectare, fie in faza de constructie.

440 de reactoare nucleare produc electricitate in 31 de tari, iar mai mult de 15 tari se bazeaza pe energia atomica pentru cel putin 25 la suta din electricitatea de care au nevoie. Cele mai dezvoltate sisteme de producere a energiei nucleare sunt in Japonia, Europa, si pe locul trei SUA, unde reactoarele nucleare genereaza 20 la suta din electricitate in timp ce Europa isi asigura, din aceeasi sursa peste 30 la suta din necesar.

In Romania, in 2005, productia de energie nucleara a fost de 9,3 la suta din totalul celei produse. De asemenea, 50 de tari folosesc aproape 300 de reactoare de cercetare.

Bloombiz

www.directNews.ro - Topul stirilor zilei

Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !