Zero centrale nucleare in 2016. Industria de profil a intrat in declin

Joi, 14 Iulie 2016, ora 15:26
4486 citiri
Zero centrale nucleare in 2016. Industria de profil a intrat in declin
Foto: Wikimedia

Niciun nou reactor nuclear nu a intrat in constructie in prima jumatate a acestui an, conform datelor prezentate in cel mai recent raport al World Nuclear Industry.

2016 este al treilea an consecutiv de declin inregistrat de industria nucleara globala, doar 58 de reactoare fiind construite din iunie 2013, cu 9 mai putine decat in perioada 2010-iunie 2013, informeaza Hurriyet Daily News.

Amenintarea energiei verzi

1995 a fost ultimul an in care nu s-a construit niciun reactor nuclear, arata raportul WNI.

De aceasta data insa, calculele expertilor in domeniu demonstreaza ca stagnarea inregistrata in primul semestru al acestui an se datoreaza atat costurilor tot mai reduse de producere a energiei din surse regenerabile, cat si considerentelor de securitate si de mediu luate in calcul dupa tragedia petrecuta acum 5 ani la Fukushima.

"Industria de profil infrunta un risc de care este greu sa se protejeze. Din punct de vedere economic si financiar riscurile producerii energiei nucleare sunt mult mai mari decat cele prezente in segmentul energiei din surse regenerabile", mentioneaza profesorul Tomas Kaberger, de la Universitatea Tehnologica Chalmers din Suedia.

Kaberger este si membru in Consiliul de Administratie al companiei de stat Vattenfall, care detine 10 centrale nucleare raspandite in mai multe tari din zona nordica a Europei, printre care si Germania.

China schimba ritmul

In 2015, China a deschis lucrarile la 6 reactoare nucleare noi, de trei ori mai multe decat restul lumii, alte 8 devenind operationale tot in cursul anului trecut.

Gigantica economie asiatica se remarca si ca cel mai mare consumator de energie de pe glob, industria nucleara fiind bine reprezentata pe aceasta piata, cel putin pana acum.

Cu toate acestea, Beijingul si investitorii prezenti pe piata chineza dau semne ca sunt atrasi din ce in ce mai mult de investitiile in producerea energiei verzi.

Cifra investita in noile capacitati de productie a energiei regenerabile din China a fost de 100 miliarde dolari, de peste 5 ori mai mare decat cea alocata industriei nucleare, de 18 miliarde.

Capacitatea de productie din parcurile eoliene din China a ajuns anul trecut la 185 TWh, depasind productia din sectorul energetic nuclear al tarii cu 24 TWH, in vreme ce fermele solare au produs si ele 39 TWH, cu 16 unitati mai mult decat in 2014.

Practic, industria energetica nucleara pare condamnata la disparitie, anul acesta fiind date in functiune doar 5 reactoare nou construite: 3 in China, unul in Coreea de Sud si unul in SUA, la a carei constructie s-a lucrat timp de 43 de ani.

Pe piata europeana, Germania a anuntat deja un program ambitios de inchidere a centralelor nucleare din tara in urmatorii 5 ani, desi termenul ar putea fi depasit ca urmare a implicatiilor economice la nivel intern.

#energie nucleara, #consum energie, #energie verde, #investitii energie , #Energie nucleara