Acordul UE-China scumpeste panourile solare si loveste in afacerile miliardarului Truica

Luni, 29 Iulie 2013, ora 14:00
5954 citiri
Acordul UE-China scumpeste panourile solare si loveste in afacerile miliardarului Truica
Remus Truica s-a asociat cu un producator chinez intr-un proiect de un miliard de euro pe piata romaneasca

Scumpirea panourilor solare chinezesti, convenita prin acordul UE-China care pune capat disputei pe tema preturilor de dumping, va determina o crestere in lant a preturilor pe piata europeana de pana la 10-20%. Este o noua lovitura pe care industria locala o incaseaza dupa masurile Guvernului, de diminuare a beneficiilor financiare, iar unul dintre cei mai afectati oameni de afaceri locali este miliardarul Remus Truica.

Camera de comert a Chinei responsabila de exporturile de panouri solare, care a condus negocierile din partea partii chineze, a acceptat ca panourile solare sa fie exportate in UE la pretul minim de 56 de eurocenti pe watt. Tarifele negociate se aplica panourilor solare, dar si componentelor folosite pentru productia acestora.

Pretul minim nu este obligatoriu pentru companiile chineze, dar cele care nu respecta intelegerea vor fi afectate de tarifele antidumping anuntate deja de Comisia Europeana. Desi in prezent acestea se situeaza la 11,8%, de pe 6 august vor urca la 47,6%.

Intelegerea dintre Comisia Europeana si camera de comert chineza se refera doar la panouri solare care produc pana la 7 GW pe an, urmand ca toate importurile de panouri ce depasesc acest plafon sa intre sub incidenta tarifelor.

Preturile din piata vor creste proportional cu scumpirea panourilor chinezesti

In momentul de fata, panourile fotovoltaice chinezesti de calitate mai slaba se vand cu preturi care variaza intre 40-42 eurocenti/watt, in timp ce panourile chinezesti high quality se vand la preturi de 52-55 eurocenti/watt. Masura convenita intre China si UE aliniaza preturile producatorilor chinezi, iar pretul maxim practicat pana acum devine pret minim.

Producatorii sud-coreeni, mult mai bine clasati decat cei chinezi, practica preturi de peste 60 de eurocenti/watt pentru a se detasa si vor dori sa pastreze distanta tarifara. La fel si in cazul producatorilor europeni, care practica preturi de peste 70 de eurocenti/watt.

Stabilirea originii panourilor fotovoltaice, misiune imposibila

Intelegerea nu reprezinta o solutie decat in cazul in care este generalizata pentru toate importurile Uniunii Europene, deoarece originea produselor este foarte greu de identificat.

"Daca aceasta norma se refera la toate importurile este fezabila, dar oricum nu este o solutie onorabila, pentru ca aliniaza preturile producatorilor chinezi de panouri high quality cu ale celorlalti", a declarat pentru Business24, Adrian Duguleanu, proprietarul distribuitorului de panouri fotovoltaice, Philro.

Aplicarea unei masuri punctuale, nu va impiedica producatorii din China sa importe in UE, prin intermediul altor tari din Asia.

"Companiile chineze eticheteaza panouri in Indonezia, Africa sau chiar Sicilia. In unele cazuri, primesc certificat de origine in schimbul unei taxe. Daca originea panourilor sud-coreene este oarecum garantata, am dubii in ceea ceea ce priveste provenienta panourilor germane. De exemplu, brandul german Q-Cells a fost cumparat de Hanwha, investitor care produce si in China sau Malaezia. Poate cineva sa controleze daca in Malaezia nu sunt etichetate panouri chinezesti sau daca cele germane nu au componente chinezesti?", se intreaba Duguleanu.

Lovitura grea pentru afacerile lui Remus Truica

Remus Truica s-a asociat cu u mare producator chinez de panouri fotovoltaice - Anwell, care va investi peste un miliard de euro in Romania pana in 2016.

Intrebat de Q Magazine de ce s-a asociat cu producatorul chinez, Remus Truica a declarat:

"Pentru ca in domeniul energiei panourilor solare, China este lider mondial. Strategia economica a liderilor politici chinezi s-a dovedit un succes care a pus pe ganduri, ca sa nu zic chiar ca a pus probleme altor economii cu democratii avansate. Sigur ca a contat si mana de lucru ieftina, insa Chinei ii datoram astazi accelerarea strategiilor guvernamentale din intreaga lume, in zona energiilor regenerabile".

Iata insa ca avantajul pretului chinez se intoarce acum impotriva. Impunerea pretului minim pentru panourile fotovoltaice vine dupa alte masuri guvernamentale care au cutremurat piata locala.

Guvernul a decis injumatatirea numarului de certificate verzi care vor fi acordate incepand din 2014 in cazul productiei de energie fotovoltaica, de la 6 la 3/MgW si amanarea platii certificatelor pana in 2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scumpire panouri fotovoltaice, #acord UE China, #preturi panouri fotovoltaice, #Remus Truica energie regenerabila , #Energie regenerabila