Austriecii de la Biogest incep constructia unei statii de biogaz de sase milioane de euro la Satu Mare

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 13:25
3362 citiri
Austriecii de la Biogest incep constructia unei statii de biogaz de sase milioane de euro la Satu Mare

Austriecii de la Biogest Energie au demarat la Ardud, judetul Satu Mare, lucrarile primei instalatii de biogaz pe care o construiec in tara, urmand ca investitia de sase milioane de euro sa fie finalizata in vara anului 2014.

Instalatia va avea o putere instalata de 1,5 MW si va oferi energie electrica pentru aproximativ 4.500 de gospodarii. Caldura generata va fi folosita pentru o instalatie existenta de uscare a cerealelor, precum si pentru o crescatorie de peste.

Asociat si partener agricol al instalatiei de biogaz este, pe langa Biogest, intreprinderea Schwab Agroprod, care cultiva o suprafata agricola de 3.000 ha si opereaza una dintre cele mai mari instalatii pentru uscarea cerealelor din Transilvania, cu o capacitate de stocare de 35.000 tone sau o capacitate de uscare de 800 tone de masa proaspata/zi.

Dupa instalatia care a intrat in functiune in Cehia in anul 2012, Ardud este a doua instalatie de biogaz din domeniul de activitate "operare in regim propriu" realizata de Biogest. Proiectul este finantat cu sprijinul sucursalei romane a bancii Erste Group Bank AG - BCR.

Biogest este un producator international de instalatii de biogaz, cu sediul in Austria, fiind prezent si in alte locatii precum Marea Britanie, Italia, Romania, Serbia si Republica Ceha. Activitatea de baza a Biogest variaza de la dezvoltarea proiectului, planificare, finantare, constructie la cheie si exploatarea centralelor cu o puteri electrice instalate intre 100 kW si 3.500 kW. Pana in prezent, compania a realizat mai mult de 90 de proiecte de centrale de biogaz la nivel european.

A venit vremea biogazului si in Romania

Investitia austriecilor nu este singura de acest gen din Romania. Desi in ultimii ani s-au impus alte surse de energie regenerabila, precum cele solare si eoliene, moda biogazului revine in Romania. Productia de energie regenerabila obtinuta din deseuri organice a prins teren in anii '80, cand au fost construite mai multe unitati in tara, insa beneficiile gazului revolutionar au fost uitate repede in anii de tranzitie.

O alta investitie importanta in acest sector a fost finalizata in luna iulie, cand Cris-Tim a inaugurat o statie de biogaz de cinci milioane de euro, in judetul Prahova.

Statia de biogaz are o capacitate de 1 mw/h electric si 1,2 mw/h termic si proceseaza o cantitate de 49 tone de substrat organic.

Proiectul este realizat si finantat integral de Genesis BioPartners iar la nivel tehnic, companiile AB Energie si MT Energie au furnizat echipamente necesare functionarii instalatiei de cogenerare incepand de la tratarea biogazului.

Miracolul economic al biogazului este acela ca poate transforma costurile in profit. In loc de cheltuieli de gestionare a resturilor vegetale sau animale, fermele sau fabricile pot obtine energie electrica si termica, dar si ingrasamant natural.

Biogazul este produs prin fermentarea materiei organice (de la resturi vegetale si animale, la gunoi menajer) in absenta oxigenului si contine metan in proportie de 50-80%, care poate fi folosit pe post de combustibil. Daca in tarile in curs de dezvoltare, biogazul este folosit mai mult in gospodarii pentru gatit si incalzire, in tarile dezvoltate, el este transformat in electricitate.

#statie biogaz Satu Mare, #industrie biogaz, #investitii biogaz , #Energie regenerabila