Balcanii, centru energetic al Europei in urmatorii 15 ani

Marti, 08 Mai 2007, ora 01:00
1144 citiri

Europa de Sud-Est, regiunea Balcanilor, va deveni un centru energetic al Europei, in urmatorii 15 ani, in concordanta cu viitoarea politica energetica inteligenta, a declarat directorul Institutului pentru Afaceri Europene de la Dusseldorf, prof. Jurgen Gramke, la o conferinta consacrata potentialului de dezvoltare in regiunea Balcanilor, relateaza Deutsche Welle (DW).
In regiunea balcanica are loc, in prezent, o adevarata ofensiva de aplicare a unor programe europene in domeniul energiei regenerative, potrivit expertilor croati prezenti la conferinta.

Pentru ca Balcanii sa devina un centru energetic, este necesara crearea conditiilor cadru in regiune cu ajutorul Uniunii Europene, in opinia savantului de la Dusseldorf.

Declaratiile sale au fost intarite de vicepresedintele provinciei autonome sarbe Vojvodina, Tiho Mirsinic, care a precizat ca in toate tarile aflate in tranzitie se stabilesc prin legi noi preconditiile darii in exploatare a unor noi tehnologii, de folosire profitabila a energiei din surse regenerabile.

Croatia si-a propus sa creasca cu 5,65 la suta, pana in 2010, procentul energiei regenerabile folosite, potrivit expertilor pentru aplicarea programelor energetice prezenti la conferinta. Procentul nu cuprinde si energia obtinuta din numeroase hidrocentrale existente in tarile fostei Iugoslavii.

In Macedonia, se afla in curs de constructie peste 60 de microcentrale hidrologice, precum si doua reactoare pe baza de masa biologica, fiecare cu o capacitate de 7,5 Mw, iar in Vojvodina se realizeaza ample instalatii de folosire a izvoarelor geotermale, atat pentru incalzirea locuintelor, cat si pentru stimularea agriculturii.

UE va finanta aceste proiecte in domeniul energiei regenerabile, potrivit DW.