Consumatorii romani, obligati sa sprijine energiile regenerabile

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 12:05
1347 citiri
Consumatorii romani, obligati sa sprijine energiile regenerabile

Consumatorii romani vor suporta costuri suplimentare de 10 miliarde euro pentru sprijinirea energiilor regenerabile pana in 2020, pentru care Romania s-a angajat in fata CE, suma aferenta unei majorari cu pana la 30% a pretului final la electricitate, a declarat Zoltan Nagy-Bege, director in ANRE, informeaza Mediafax.

"Pana in 2020, un procent de 24% din energie trebuie sa fie din surse regenerabile, inclusiv energia termica. Pentru acest procent, pe partea de electricitate, trebuie sa avem cam 40% din energie produsa din surse regenerabile, fata de nivelul actual de 27%. 

Automat, aceste masuri vor aduce o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Ce ne doare este ca bugetul este de peste 10 miliarde euro, (sume - n.r.) care vor fi platite de consumatorul roman pentru sprijinirea acestor energii", a afirmat Bege la un seminar pe teme de energie organizat de revista Business Magazin.

Potrivit estimarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), pretul energiei electrice va creste cu 2,5 euro pana la 33 euro pe MWh pana in 2017, a afirmat Bege, care detine functia de director al departamentului de reglementare in eficienta energetica din Autoritate.

"Chiar daca nu vor fi 33 euro pe MWh, conform calculelor ANRE efectul in pret tot va fi de 25% sau 30% fata de pretul actual al energiei. Trebuie sa fim constienti ca in Romania consumatorul are o limita de suportabilitate. O crestere de 30% a pretului este foarte mare", a continuat Bege.

Legislatia care are ca scop sprijinirea productiei de energie electrica din surse regenerabile nu va fi finalizata mai devreme de aprilie-mai 2011, deoarece procedurile Comisiei Europene sunt foarte birocratice, potrivit reprezentantului ANRE. 

"Nu cred ca mai devreme de aprilie - mai 2011 vom putea porni aceasta schema de sprijin, pentru ca procedura Comisiei Europene este foarte birocratica, am raspuns deja la cateva zeci de intrebari ale CE si nu cred ca am ajuns la final", a mai spus Bege, adaugand ca legislatia in domeniu are unele "probleme". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consumatori, #energii, #regenerabile, #electricitate , #Energie regenerabila