GE Energy: In 2015, energia regenerabila va fi dominata de vant

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 16:30
1725 citiri
GE Energy: In 2015, energia regenerabila va fi dominata de vant

Directorul GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu, a declarat pentru NewsIn ca, in anul 2015, unitatile de producere a electricitatii din Romania din surse regenerabile vor fi dominate de cele din surse eoliene, si ca nu poate fi vorba inca de o dezvoltare a solarului.

"In 2015, piata de energie regenerabila va fi dominata de vant si cred ca, din punct de vedere al resurselor care vor beneficia de certificate, cea mai mare parte va fi pe energie eoliana.

In primul rand, pentru ca energia eoliana, in momentul in care conditiile si reglementarile de sustinere pentru energiile regenerabile au fost foarte rigide in Romania, era si ea o tehnologie matura comercial, care raspundea si din punct de vedere al investitiei specifice nevoilor momentului, si din punct de vedere al calitatii tehnologice, al mediului in care opereaza intr-un sistem energetic", a declarat intr-un interviu pentru Agentia NewsIn directorul general executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu.

Potrivit acesteia, nu este momentul unei discutii despre o dezvoltare a solarului pana in 2015.

"Solarul inca nu este la aceasta maturitate tehnologica care sa-i permita o dezvoltare fara o sustinere financiara foarte importanta.

De aceea, si in lege, tehnologia solara este cea care are sase certificate verzi, dar inca nu este matura comercial. Poate nici nu este momentul sa discutam de o dezvoltare a solarului pana in 2015. Majoritatea investitiilor se vor orienta spre vant, pentru ca acolo este valorificat acest potential", a spus Neagu.

O alta zona in care s-ar putea dezvolta regenerabilele ar fi zona de biogaz, biomasa, a afirmat Neagu.

"Blocarea terenurilor agricole cu plante care sunt destinate producerii de biocombustibil ar putea sa dauneze culturilor agricole si sa intre in contradictie.

Dar biogazul este o resursa care ar trebui valorificata la maxim. Pentru ca biogazul rezulta din noroaiele care se formeaza la statiile de evacuare a apelor uzate si care altfel constituie un deseu.

De ce nu putem sa-l valorificam? El ar trebui valorificat la maxim la toate statiile de epurare a apelor uzate din marile aglomerari urbane.

De asemenea, deseurile produse de animale in ferme agricole pot fi iarasi un combustibil, in loc sa fie un deseu.

La fel, depozitele menajere, sub gropile de gunoi, se formeaza un gaz pe care este pacat sa nu il folosim. Aceasta este o zona unde ar trebui educata nevoia de investitii si care ar putea sa joace un rol important in regenerabile. Pentru ca transformi o zona de deseu in combustibil", a mai spus CEO-ul GE Energy.

In acest sens, Carmen Neagu da ca exemplu Polonia sau Olanda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#tehnologia solara, #energie regenerabila, #eoliana , #Energie regenerabila