Investitia anului 2012: Un parc eolian de 800 milioane de euro, la Botosani

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 17:35
4325 citiri
Investitia anului 2012: Un parc eolian de 800 milioane de euro, la Botosani

Unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Romania va fi construit in Botosani, in urma unei investitii de 800 de milioane de euro.

Constructia parcului eolian, care se va intinde pe o suprafata de 8,33 ha, va incepe cel tarziu luna viitoare.

Aceasta este cea mai mare investitie anuntata pentru anul 2012, dupa cum reiese din raportul "Romania: tabloul investitional regional in anii 2011 si 2012". Totusi, documentul mentiona, in aprilie, ca firma Terra SPV Romania One va investi o suma mai mica, de 500 milioane de euro si estima 200 noi locuri de munca.

"Compania care investeste este formata din investitori din mai multe tari si legat de valoarea investitiei si de numarul de locuri de munca pe care le vor infiinta nu pot sa fac nicio referire. Cert este ca in momentul in care vor plati pentru autorizatia de constructie in bugetul Primariei Paltinis va intra echivalentul bugetului aferent a 3-4 ani", a declarat primarul comunei Paltinis, Costel Romanescu, pentru Evenimentul.ro.

Un investitor invaluit in mister

Se pare ca in spatele companiei Terra Romania SPV One s-ar afla un investitor off-shore. Administratorul si managerul afacerii este Bjorn Lars Alhman, cetatean suedez cu domiciliul in Stockholm. Actionarii sunt o firma cipriota, Alejo Holdings Limited si Consolidated Contracting Company, potrivit informatiilor din Monitorul Oficial.

Firma s-a inregistrat la inceputul lui 2010, insa nu a avut activitate si nu a platit impozite, arata Ministerul Finantelor. Cu un capital social de 10 mii de lei, Terra Romania SPV One a acumulat datorii de 6,4 milioane de lei si a inregistrat pierderi de 1,54 milioane de lei pana la finalul lui 2011.

Bjorn Lars Alhman este si administratorul Terra Romania SPV Two, firma care activeaza tot in productia de energie, cu sediul in Baia Mare. Firma il are asociat pe Marius Pascalau, domiciliat, de asemenea, in Suedia.

Terra Romania SPV Two are capital social de 300 de lei si datorii de un milion de lei. Pierderile se ridicau la circa 135 mii de lei, la finalul lui 2011.

Printre cele mai mari parcuri eoliene din Romania

Parcul va cuprinde, initial, 56 de centrale eoliene, potrivit Planului Urbanistic Zonal si se va intinde pe teritoriul a patru comune din judetul Botosani: Paltinis, Cotusca, Radauti Prut si Viisoara. Autoritatile locale mentioneaza ca, in final, vor fi instalate 160 de turbine, care vor produce 500 de MW pe ora.

"Pentru inceput se are in vedere construirea a nu mai putin de 160 de kilometri de drumuri de acces castre turbine. Din cate stiu acum sunt in faza de a obtine autorizatiile de constructie", a declarat pentru Adevarul, Dana Boariu, directorul executiv al Agentiei de Mediu Botosani.

Investitii noi de 1,44 miliarde de euro, in 2012

Proiectele de investitii noi anuntate pana in prezent pentru anul 2012 se ridica la 1,44 miliarde de euro si vor asigura peste 6.700 locuri de munca.

Investitiile straine se ridica la 1,285 miliarde de euro, in timp ce proiectele de investitii romanesti, se ridica la circa 152 milioane de euro, conform declaratiilor de intentie monitorizate prin intermediul prefecturilor si sintetizate in raportul "Romania: tabloul investitional regional in anii 2011 si 2012".

#investitie parc eolian Botosani, #investitor parc eolian Botosani, #top investitii Romania 2012, #energie eoliana Romania , #Energie regenerabila