Investitie de 15 mil. dolari in producerea de energie regenerabila, la Ghimbav

Joi, 07 Iunie 2012, ora 16:32
2632 citiri
Investitie de 15 mil. dolari in producerea de energie regenerabila, la Ghimbav

Grupul ICCO si compania americana Lockheed Martin au inaugurat, joi, in Parcul Industrial ICCO Ghimbav, Brasov, primul proiect privat de tip Retea Inteligenta (Smart Grid) din Romania, valoarea totala a investitiilor pentru producerea de energie din surse regenerabile fiind de 15 milioane dolari.

In prima faza, valoarea investitiei este de 12 milioane de dolari, urmand sa fie montate panouri fotovoltaice atat pe toate cele cinci hale din parcul industrial, pe o suprafata de 50.000 de metri patrati, cat si pe sol, pe o suprafata de un hectar, potrivit lui Calin Costan, presedintele grupului ICCO.

In a doua etapa, anul viitor, suprafata parcului pe care se vor monta panourile fotovoltaice se va extinde cu patru hectare, pe sol, investitie care necesita trei milioane de dolari.

"Este un proiect in care investim, in total, 15 milioane de dolari, respectiv 12 milioane in aceasta etapa si trei milioane anul viitor. Vom crea, pana in 2013, un sistem revolutionar de producere si distributie a energiei care va aduce, pe de o parte, o economie la factura la energie, dar si o reducere a impactului asupra mediului. Acesta este unul dintre primele proiecte de parcuri fotovoltaice din Romania, iar echipele ICCO si Lockheed Martin l-au finalizat in timp record", a declarat Costan.

Retelele Inteligente (Smart Grid) utilizeaza solutii de IT si telecomunicatii pentru optimizarea infrastructurii si monitorizarea productiei si consumului de energie electrica. In cadrul acestui proiect ICCO va dezvolta un sistem energetic cu panouri fotovoltaice care va genera, intr-o prima etapa, 4,8 MW, iar in a doua etapa inca 7, asigurand o mare parte din energia necesara functionarii parcului.

Proiectul, in valoare de 12 milioane de dolari, va integra panourile fotovoltaice furnizate de firmele americane Tenksolar si Helios precum si turbinele eoliene furnizate de Windstream Technologies.

#investitie energie regenerabila Ghimbav, #energie surse regenerabile , #Energie regenerabila