Mariana Gheorghe: Romania trebuie sa investeasca 3-4 miliarde de euro anual in energie

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 11:08
1859 citiri
Mariana Gheorghe: Romania trebuie sa investeasca 3-4 miliarde de euro anual in energie

Romania are nevoie de investitii de 3-4 miliarde de euro pe an in urmatorii 20 de ani in sectorul energetic, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.

"Investitiile de care acest sector are nevoie sunt deosebit de mari si aici ma refer la toate segmentele, vorbim de titei si gaze, hidrocarburi, de regenerabile, hidro, energie nucleara si eficienta energetica, deci in toate aceste segmente vedem nevoia unor investitii de 3-4 miliarde euro pe an in urmatorii 20 de ani lucru care, bineinteles, pune deosebit de mari provocari. Investitiile sunt bancabile, finantabile", a spus Gheorghe. Potrivit acesteia, Romania are sansa de a deveni un pol regional pentru regiunea de Sud-Est a Europei.

"Inseamna ca putem sa ne capitalizam acest potential si printr-o politica regionala sustinuta putem, cu adevarat, sa fim o voce nu numai in regiune dar si in Europa", a spus oficialul Petrom.

Romania este dependenta in proportie de 20-30% de importuri in domeniul energetic, desi are un potential energetic deosebit, a declarat, miercuri, Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.

"Sunt mai multe provocari care, daca li se raspunde in mod corect, pot deveni oportunitati. Acest potential se poate concretiza intr-o viziune pentru Romania si operatorii sai. Romania se bucura de o pozitie relativ favorabila.

Avem un mix de resurse primare energetice foarte divers si cu contributie relativ importanta de la fiecare dintre aceste resurse energetice. Vorbim de hidro, titei, regenerabile sub forma de eoliene", a spus Mariana Gheorghe.

In Europa dependenta de importuri este 50-60%, iar unele tari sunt 100% dependente. Romania este o tara membra a comunitatii europene, a mai afirmat oficialul Petrom.

#Mariana Gheorghe energie, #importuri energie Romania, #Petrom energie regenerabila Romania , #Energie regenerabila