Romania, pe locul trei in lume la capitolul progrese in protectia mediului

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 08:16
7768 citiri
Romania, pe locul trei in lume la capitolul progrese in protectia mediului

Romania se situeaza pe locul trei la nivel mondial in clasamentul care ierahizeaza statele lumii in functie de progresele realizate la capitolul imbunatatirii politicilor de protectie a mediului inconjurator.

Clasamentul a fost realizat pe baza datelor furnizate la Forumul Economic mondial de la Davos de catre cercetatori ai Universitatilor americane Yale si Columbia, care au prezentat cu aceasta ocazie Indicele de Protectie a Mediului (EPI - Environmental Performance Index) la nivel mondial in anul 2012

Potrivit indicelui EPI, care masoara in principal controlul poluarii, asigurarea biodiversitatii si gestiunea resurselor naturale, Elvetia se afla pe primul loc, fiind urmata de Letonia, Norvegia, Luxemburg si Costa Rica, pe ultimele pozitii situandu-se Africa de Sud, Kazakhstan, Uzbekistan, Turkmenistan si Irak.Clasificarea statelor mai are in vedere si mortalitatea infantila, accesul la asistenta medicala si apa potabila.

Pe langa indicele EPI, a fost elaborat si un indice al tendintei politicilor ambientale, ce releva progresele facute de tarile lumii in ultimii 10 ani in privinta imbunatatirii politicilor de protectie a mediului. In elaborarea acestui clasament au fost evaluate elemente precum: aspectele medioambientale, efectul apei asupra sanatatii umane, biodiversitatea si habitatul, padurile, pescuitul, agricultura si schimbarile climatice.

In acest clasament, Romania se afla pe pozitia a treia, inaintea sa situandu-se Letonia si Azerbaidjan, fiind urmata de Albania si Egipt. Pe ultimele locuri gasim Estonia, Bosnia-Hertegovina, Arabia Saudita, Kuwait si Rusia.

#protectia mediului Romania, #Davos progrese protectia mediului, #indici protectia mediului Romania , #Energie regenerabila