ANRE: Pretul energiei termice in Bucuresti nu va fi majorat in aceasta iarna

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 13:36
1839 citiri
ANRE: Pretul energiei termice in Bucuresti nu va fi majorat in aceasta iarna

Pretul energiei termice pentru bucuresteni nu va fi majorat in aceasta iarna, iar, la nivelul tarii, variatiile de pret vor fi de maximum 5%, a declarat joi vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota.

El a subliniat ca ANRE reglementeaza doar pretul la care agentul termic pleaca din centralele in cogenerare de inalta eficienta, in numar de 37 la nivelul intregii tari, in timp ce pretul pentru celelalte centrale termice din tara este reglementat de catre o alta institutie, Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC).

"Am analizat care va fi pretul in 2014 pentru cele 37 de centrale in cogenerare si vestea buna este ca nu vor exista variatii semnificative. Ele vor fi de maximum 5%. Pentru Bucuresti, variatia este chiar mai mica, astfel ca bucurestenii nu vor simti niciun fel de influenta negativa in pret in aceasta iarna", a explicat Calota.

Pretul la care agentul termic pleaca din centrale nu este cel final, platit de consumatori. Pretul final este stabilit dupa ce primariile decid care vor fi subventiile pe care le vor suporta din bugetul local.

Calota a mai spus ca cele 37 de centrale in cogenerare de inalta eficienta au primit in total bonusuri de 300 de milioane de euro pentru a-si eficientiza echipamentele. Aceste bonusuri sunt platite de toti consumatorii din Romania, prin taxa de cogenerare introdusa in 2009 in factura la electricitate.

"Din acesti bani au facut investitii, unele sunt inca in derulare, cum ar fi centrala de la Pitesti", a precizat Calota.

Analiza ANRE a relevat insa ca aceste bonusuri sunt prea mari, astfel ca ANRE a propus Guvernului reducerea cu 10% a bonusului de cogenerare de inalta eficienta de la 1 ianuarie si cu 35% de la 1 iunie 2014, dupa cum a declarat, in octombrie Niculae Havrilet, presedintele ANRE.

#pret energie termica, #energie Bucuresti, #pret energie Romania , #Energie termica