ANRE trebuie sa devina independenta pentru a rezista presiunilor politice

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 15:27
1193 citiri
ANRE trebuie sa devina independenta pentru a rezista presiunilor politice

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) trebuie sa devina independenta si sa incaseze venituri proprii din taxele de licenta pentru a capata autonomie financiara, rezistand astfel presiunilor politice, arata o analiza realizata de Societatea Academica din Romania (SAR), citata de NewsIn.

"Reglementatorul trebuie sa-si recapete independenta pentru a ne conforma politicii energetice comune a Uniunii Europene, iar Comisia Europeana va avea o pozitie transanta pe aceasta tema.

(...) Guvernul trebuie sa redea independenta ANRE in schimbul asumarii verificabile a principiilor responsabilitatii, transparentei, predictibilitatii de reglementare si calitatii reglementarilor", adeclarat joi Otilia Nutu, expert in infrastructura si energie in cadrul SAR.

Ea a mentionat ca independenta reglementatorului de executiv este imperativa, deoarece Guvernul, mai exact Ministerul Economiei, detine o buna parte din industria reglementata - producatori de electricitate si gaze, distribuitori, retele de transmisie, se mentioneaza in raport.

"Controlul excesiv al Guvernului conduce la presiuni populiste in anii electorali, asa cum am vazut in alegerile legislative din 2008, cand preturile la gaze pentru consumatorii casnici au scazut substantial, cu 22%.

Acest lucru a avut loc in ciuda faptului ca Romania mentine la un nivel redus preturile reglementate pentru productia interna de gaze si preturile ar fi trebuit sa atinga paritatea de import din 2008", a adaugat Nutu.

Potrivit raportului SAR, pentru a fi independenta, conducerea reglementatorului trebuie numita pe un mandat fix, pe criterii de competenta, iar revocarea sa la mijlocul mandatului trebuie sa fie clar corelata de lipsa performantei.

Totodata, reglementatorul trebuie sa aiba propriile venituri din taxele de licenta, din ratiuni de autonomie bugetara.

ANRE a fost subordonata recent Secretariatului General al Guvernului si finantarea sa se face acum prin bugetul de stat.

Mai mult decat atat, chiar si inainte de noua legislatie, ANRE a avut nu mai putin de cinci presedinti intre 2005 si 2010, in pofida conditiilor stricte in care presedintii si Comitetul de Reglementare pot fi schimbati inainte de expirarea mandatului fix de cinci ani, sustin reprezentantii SAR.

"Inlocuirea nu a fost legata de lipsa performantei, precum respingerea Raportului de activitate anual.

Este neclar de ce se procedeaza astfel: avem alte exemple de buna guvernanta in cadrul reglementativ din Romania (de exemplu, CNVM, care raporteaza direct Parlamentului si conducerea de la varf este schimbata doar daca rapoartele anuale sunt respinse)", se mentioneaza in raport.

SAR sustine ca pozitia slabita a ANRE a starnit o reactie severa din partea Comisiei Europene si se va initia procedura de infringement in martie 2011, daca nu se iau masuri corective de indata.

"Romania este singura tara din UE care a cunoscut o astfel de involutie a independentei de reglementare.

Principala ingrijorare a CE este legata de efectele noii legislatii (Legea 329 si H.G. 1428 din 2009)", se arata in raport.

Astfel, ANRE a fost subordonata bugetar Secretariatului General al Guvernului, veniturile sale fiind transferate la bugetul de stat.

CE este de asemenea preocupata de practicile anterioare, precum desele schimbari ale presedintilor si de pierderea personalului calificat ca urmare a reducerilor de salariu (50% conform Legii salarizarii unice, 25% reducere temporara a salariului pana la sfarsitul lui 2010).

ANRE are rolul de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor. 

#anre, #autonomie, #financiara , #Energie termica