Facturile la intretinere vor fi mai mari cu cel putin 20% in ianuarie

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 13:01
1568 citiri
Facturile la intretinere vor fi mai mari cu cel putin 20% in ianuarie

Facturile la intretinere vor fi mai mari cu cel putin 20 % in luna ianuarie, comparativ cu luna decembrie a anului trecut, din cauza gerului si a cresterii pretului la gigacalorie. 

Radu Opaina, presedintele Federatei Asociatiilor de Proprietari din Romania, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca valoarea facturilor la intretinere va creste diferit de la judet la judet, in functie de pretul practicat pentru gigacalorie, cele mai mari scumpiri fiind asteptate in judetele Arad, Alba, Vrancea - in municipiul Focsani, Vaslui, Constanta - in Mangalia, Sibiu si Brasov.


Cea mai mica majorare a facturilor la intretinere, de 20 la suta, se va inregistra in Bucuresti, a precizat presedintele Federatei Asociatiilor de Proprietari din Romania.


Opaina a explicat ca estimarile facute se bazeaza pe cresterea preturilor din 2009, ale caror efecte se vor resimti acum, dar si pe faptul ca in luna ianuarie au fost multe zile geroase.


Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in 27 ianuarie, proiectul de hotarare prin care municipalitatea subventioneaza marirea pretului la gigacalorie, astfel incat bucurestenii sa plateasca acelasi pret, ca in 2009, la energia termica.


Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, dupa aprobarea proiectului, ca in cazul in care ELCEN va decide o alta marirea a pretului gigacaloriei, municipalitatea nu va mai avea resurse pentru a suporta acest lucru.


Astfel, la cele aproximativ 450 de milioane de lei pe care Primaria Capitalei le platea pentru subventionarea cresterii pretului gigacaloriei se mai adauga alte aproximativ 100 de milioane de lei reprezentand ultima majorare a acestui pret.


"Doresc sa anunt cetatenii Capitalei ca facturile pe luna ianuarie 2010 nu vor depasi valoarea celor din ianuarie 2009", spunea, in ianuarie, directorul RADET, Mihai Becheanu.


Tarifele la energia termica livrata de ELCEN in Bucuresti si Constanta au fost majorate, la 1 ianuarie, cu 9%, respectiv 10%, printr-o decizie a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), adoptata la sfarsitul anului trecut, pe baza solicitarilor companiei.

 

#facturi, # intretinere, # crestere, # tarife , #Energie termica