Peste 400.000 de persoane singure sau familii nu vor mai primi ajutoare pentru incalzirea locuintei

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 16:45
1887 citiri
Peste 400.000 de persoane singure sau familii nu vor mai primi ajutoare pentru incalzirea locuintei

Ajutorul pentru incalzirea locuintei ar putea fi acordat luand in calcul aceleasi venituri ca in cazul acordarii ajutorului social, ceea ce ar reduce cu peste 400.000 numarul de beneficiari si ar creste cu 10,6 de milioane de lei bugetul de stat in 2010, potrivit unui proiect elaborat de MMFPS, precizeaza Mediafax.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a initiat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede ca la stabilirea veniturilor familiei sau persoanei singure in vederea acordarii ajutorului pentru incalzirea locuintei in cele trei sisteme de incalzire utilizate (energie termica furnizata in sistem centralizat, gaze naturale sau lemne, carbuni, combustibili petrolieri) vor fi luate in considerare aceleasi categorii de venituri ca si in cazul acordarii ajutorului social, acordat potrivit prevederilor Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, acordarea acestuia bazandu-se pe testatea veniturilor si mijloacelor.

"In acest sens se va urmari scaderea nivelului de frauda si coruptie in randul solicitantilor de ajutor pentru incalzirea locuintei", arata initiatorii proiectului in nota de fundamentare.

Acestia au estimat ca aplicarea unei astfel de masuri ar duce la o micsorarea a numarului de beneficiari cu peste 400.000. Astfel, numarul celor care ar primi ajutoare pentru incalzirea cu energie termica s-ar reduce cu 16.500, al celor care isi incalzesc locuinta cu gaze naturale, cu 46.000 iar al celor care primesc bani de la bugetul de stat pentru incalzirea cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri cu 345.000.

"Pentru bugetul anului 2010 se economisesc 10,6 milioane de lei din bugetul de stat si 27,6 milioane de lei din transferuri catre bugetele locale, iar pentru anul 2011 se vor economisi 26,4 milioane de lei din bugetul de stat si 70 de milioane lei din transferuri catre bugetele locale", se mai arata in nota de fundamentare care insoteste documentul.

Initiatorii proiectului de act normativ arata ca anul trecut, in urma controalelor efectuate s-a stabilit ca aproximativ 10 la suta dintre beneficiarii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei aveau venituri nedeclarate si bunuri a caror valoare exced pragul maxim de eligibilitate prevazut de lege, respectiv de 615 lei/persoana.

"Prin urmare este necesara modificarea modalitatii de calcul a veniturilor familiei, astfel incat sa se previna si sa se elimine in cea mai mare parte acordarea nejustificata a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei pentru cei ale caror venituri realizate sau posibil de obtinut din valorificarea unor bunuri permit acoperirea cheltuielilor cu incalzirea locuintei in perioada sezonului rece", se mai arata in document.

Initiatorii proiectului invoca contextul economic generat de nivelul actual al veniturilor colectate la bugetul de stat pentru a sublinia necesitatea luarii de urgenta a unor masuri care sa asigure atingerea tintelor de deficit ale bugetului general consolidat in anul 2010 si stabilitatea economica a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ajutor incalzire locuinte , #Energie termica