Pretul gazelor pentru populatie ramane neschimbat

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 19:11
1411 citiri
Pretul gazelor pentru populatie ramane neschimbat

Pretul gazelor naturale pentru consumatorii industriali va creste de la 1 octombrie cu 8%, iar cel platit de populatie si producatorii de energie termica ramane la nivelul actual, conform Mediafax.

Decizia a fost luata miercuri de Comitetul de Reglementare al ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie), se arata intr-un comunicat al autoritatii.

Comitetul de Reglementare ANRE a aprobat mentinerea la nivelul actual a preturilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici si producatorilor de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica, in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei.

Vor creste insa, in medie cu circa 8%, preturile finale reglementate aferente consumatorilor non-casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica.

Modificarea este motivata de cresterea pretului gazului din import de la 460 dolari pentru 1.000 de metri cubi, pret luat in calcul la modificarea preturilor din luna iulie, la 495 dolari in prezent, dar si cresterea consumului total de gaze naturale in lunile octombrie - decembrie fata de perioada iulie-septembrie, ceea ce implica asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de inmagazinare subterna.

Alt factor care a contribuit la aceasta decizie a fost modificarea structurilor amestecului de gaze care intra in componenta costului unitar al gazului - CUG pentru trimestrul IV, fata de ceea ce a fost luat in calcul in luna iulie.

Astfel, CUG-ul destinat consumatorilor non-casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului care va contine 70% gaz din productia interna si 30% gaz provenit din import, fata de 77% gaz din productia interna si 23% gaz provenit din import, iar CUG-ul destinat consumatorilor casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va contine 91,5% gaz din productia interna si 8,5% gaz din import, fata de 89% gaz din productia interna si 11% gaz provenit din import.

 

#energie termica, #gaz, #pret gaz, #scumpire gaz , #Energie termica